pondělí 17. srpna 2020

Květákové dorty

Co je to zas za ptákovinu, ptáte se? Méně běžné použití květáku do sladkých receptů jsem zvažovala dlouho, až jsem konečně vyzkoušela hned dva recepty. Uvádím je v běžné i low carb verzi. 
Recepty na zeleninové sladkosti se dají dělit na ty se zeleninou zjevnou a skrytou - tyhle patří k těm druhým. Kdo neví, nepozná. Na party to může být i zábavné, když účastníci hádají, co v dortu je a když vykřikují překvapením... Aspoň to tvrdí americké autorky receptů:)
 

Kakaový dort ze syrového květáku

220 g květáku, 1 tvaroh, 3 vejce, 3-4 lžíce kakaa, 1/2 hrnku mouky (pro LC: kokosové), 2 lžíce ovesných otrub, 1/2 hrnku oleje (i kokosového), 3-4 lžíce cukru (pro LC: sladidla), 50 g nasekané čokolády, 1/2 lžičky prdopeče, vanilka, skořice, sůl
 
Syrový květák jsem nastouhala a smíchala s ostatními surovinami, na tom není co zkazit. Lépe se míchají vejce s cukrem a olejem, k tomu tvaroh, pak mouku s kakaem a kořením, práškem a nakonec květák a čokoláda. Takové těsto se rádo lepí a ani vymazání formy moc nepomůže, ale vzpomněla jsem na jeden fígl od Pohlreicha, totiž namočit a vyždímat pečící papír, aby lépe přilehl do formy. 

Pekla jsem ve formě velikosti dortovky. Květákový dort, zvlášť v LC verzi, potřebuje dosti dlouho péci, zhruba hodinu. Má být úžasně čokoládový a je pravda, že květák v něm není poznat.

Dobře se doplní šlehačkou nebo zmrzlinou. Zdá se mi, že kombinace kakaa s xylitolem je trochu hořká, dala bych asi kakaa méně.


Pomerančový květákový dort

3/4 hrnku květákového pyré, 3 vejce, 1/2 hrnku cukru (pro LC: 3 lžíce sladidla), 1 hrnek mletých ořechů nebo mandlí, 3 lžíce mouky (pro LC: kokosové), kůra z půlky pomeranče (bio), 1/2 lžičky prdopeče, trochu vanilky, 1 lžíce oleje, špetka soli

Květák jsem uvařila a rozmixovala, k němu jsem hned přidala ostatní suroviny a promíchala. Pomerančové kůry se, myslím, nedává tolik, aby vám ublížila, i když nebude bio. Taky ji nejíte denně po hrstech a navíc se teplem plno látek rozloží, čili pro zdravé jedince nic démonického. Množství je na formu poloviční velikosti než dortovka, měla jsem 15 cm simax. Těsto se peče opět skoro hodinu. 

Chuť byla ořechovopomerančová, ani stopa po květáku, struktura pěkná. Dalo by se i různě ozdobit, ale jen jsem pro oko "pocukrovala" xylitolem a přidala trochu kůry. Koláček jsem si totiž vezla na dovolenou. V LC receptech je to rozhodně další favorit.

 


středa 29. července 2020

Záludnosti LOW CARB pečení podruhé

Protože jsem nucena hlídat sacharidy ještě nejméně do konce září, přišlo na řadu několik dalších receptů na nízkosacharidové moučníky. Chutě tedy nemám skoro na nic, což pro vaření ani psaní o něm není nejlepší startovací pozice! Ale něco se i dost povedlo.
Pořídila jsem kokosovou mouku. Ta se dá na webu sehnat už kolem 80 Kč za 1 kg, ale pozor, prodává se i 2x dráže. Mandlová je prý nejlepší, ta však stojí něco málo pod 300 Kč za kg, což se mi zdá už dost, když je to vlastně jen kvůli mlsotě.
Dietních buchet stačí péci jen menší množství, většinou dělám z půlky, když je to jen pro jednoho. Něco by se tedy mohlo i zmrazit, ale třeba tvarožník se na to nehodí. Taky vybírám recepty s menším podílem mouky a mandlovou nahradím tou kokosovou. Případně ji ještě lehce nastavím nějakou jinou moukou, protože jedna dvě lžíce v několika porcích ty hodnoty glykemie nezvedne. Těsta se zeleninou a bez mouky jsou mokřejší, zkoušela jsem je tedy péci důkladněji, déle. Případně jsem se snažila je vysušit v mikrovlnce, na což mě navedlo rozmražování. Někdy to pomůže, někdy moc ne.

Koláček s ořechy bez mouky

2 vejce, 90 g kokosové mouky, 60 g mletých ořechů, 90 g másla, 30 g xylitolu, velká špetka prdopeče, sůl, vanilka
Máslo jsem rozpustila, vejce prošlehala s xylitolem, přidala kokosovou mouku a vše ostatní vč. másla a upekla jsem v mikrovlnce ve dvou miskách, samozřejmě se může i v přiměřené formě dát do trouby. Tento koláček dosti připomínal těsto. Množství sacharidů na porci pod hranicí měřitelnosti.

Tvarožník bez mouky

2 tučné tvarohy, 500 g bílého jogurtu, 3 vejce, 6 lžic oleje, 6 lžic mouky (stačí 3 lž. kokosové a 3 lž. pšeničné hladké), sladidlo dle chuti (3 lž. xylitolu a dosladila jsem tekutým kandisinem), 1/2 lžičky prdopeče, špetka soli, vanilková esence nebo 2 lžíce rumu
Klasický recept na tvarožník stačí upravit pouze lehce, viz výše. Zkoušela jsem dát i jen samé tekuté sladidlo, ale to práškové udělá lepší strukturu, tak jsem to zkombinovala. Oslaďte tak, aby těsto bylo sladší, než má být ve výsledku, nedoslazený tvarožník nechutná dobře. Vše jsem promíchala v robotu najednou a pekla ve vymazané formě. Na dno se může dát nějaké ovoce, ale ne moc šťavnaté.
Použila jsem celou dávku a polovinu těsta upekla ve skleničkách, které jsem hned po vytažení z trouby zavíčkovala: takto zpracovaný tvarožník jsem už vyzkoušela klasicky a vydržel 3 měsíce, chuť se nezměnila. Pouze jak se tvarohové těsto po upečení slehne, není sklenice dost plná, i když při pečení přetéká.

Cuketový perník bez mouky

1/2 cukety, 1 vejce, 3 lž. kokosové mouky, 1 lž. mletých ořechů, 1 lžíce xylitolu, 2 lžíce kokosového oleje, 1 lžíce kakaa, 1/2 lžičky prášku do perníku, 1/4-1/2 lžičky skořice
Cuketu jsem  nastrouhala i se slupkou, smíchala se špetkou soli a nechala odležet, než jsem si připravila další suroviny do mísy. Promíchala jsem stěrkou a přidala vymačkanou cuketu. Množství stačí na dvě malé zapékací misky.
Peče se krátce, asi čtvrt hodiny na 180 stupňů, lze ověřit zapíchnutím špejle nebo nožíku. Taky se může připravit v mikrovlnce, stačí vlnit minutu naplno a potom ještě po půlminutě přidat. Nezapomeňte, že dvě misky najednou se budou vlnit déle než jedna.
Mně se to jako perník úplně nezdálo, těsto bylo až moc kakaové a málo perníkové, kakaa bych určitě  ubrala na polovinu. Kokosový olej lze bez problému nahradit řepkovým ap. nebo rozpuštěným máslem.

Mrkvovocuketový chlebíček bez mouky

200 g nastrouhané cukety a mrkve, 4 vejce, cca  30 g xylitolu, 70 g strouhaného kokosu, 1-2 lžíce kokosové (nebo jakékoli) mouky, 1 lžička prdopeče, 2 lžíce jogurtu, dle chuti koření (skořice, mušk. oříšek, hřebíček, nové koření)
Cukety a mrkve může být víceméně libovolný poměr, jen po nastrouhání je třeba zeleninu opět trošičku posolit a potom pořádně vymačkat, co nejvíc vysušit. Pak už se jen vše smíchá, dobře osladí sladidlem a důkladně upeče v menší formě, zhruba poloviční. Struktura je dosti těstovitá. Chutná se zakysanou smetanou nebo šlehačkou.

Sušenky z krémového sýra

170 g krémového sýra (tučného tvarohu, zakysanky), 1 vejce, 3 lžíce oleje, vanilka, špetka soli, 65 g kokosové mouky, 45 g xylitolu (nebo namíchat s jiným sladidlem)
Promíchala jsem zakysanku s vejcem, olejem, vanilkou a solí a pak přidala mouku a sladidlo. Z těsta jsem utvořila na jeden plech hromádky, bylo jich dvanáct. Pekla jsem asi 10 minut na 180 stupňů. Sušenky byly spíš gumové, to ale nejspíš kvůli té zakysance, sýr i tvaroh jsou tužší. Uvidím, jak sušenky vydrží. Jsou dobré, když máte chutě na obyčejné těsto.



neděle 19. července 2020

Zdraví nová foodsousedka

Obnovila jsem tento svůj nepoužívaný, ale již dávno založený blog, a nyní, když dosavadní blog.cz končí, zřejmě postupně sem přesunu i starý obsah. Je to totiž asi 650 článků a řada receptů, však jsem tomu věnovala již dvanáct let.


Taková změna zrovna uprostřed léta, před dovolenou, kdy je málo času na všechno: vždycky jsem se tomu smála, jak ty důchodkyně nic nestíhají, ale ono to tak je. K tomu se vždy přidá ještě něco, a to nemluvím o covidu. U holčiček se objevily plané neštovice, takže minimálně dost dlouhá karanténa, pokud to nechytnou všechny co nejdřív.


Nejstaší vnučka, čtyřletá. si vyžádala svíčkovou a placatý knedlíky, tak už to mám pro ně napakované, foto ilutrační, neb v těch krabičkách to na focení není.
Ráda tu uvítám původní i nové čtenáře.