pátek 22. května 2020

Záludnosti LOW CARB pečení čili dia moučníky bez mouky a cukru

Naštěstí jen dočasně jsem v důsledku jiné léčby musela dosti drasticky omezit sacharidy na pouhých 150 g denně.



To je cca 1 krajíc nebo 5 knackebrotů ráno a večer a 150 g přílohy v poledne. Chutě a pachutě tento stav doprovázejí. Trochu si jeden zvykne, ale přece jen by rád i něco jiného než samou zeleninu a bílkoviny. Na použití mouky, a to ani z luštěnin a podobně, už nebyl prostor. Šlo by péci z mandlové mouky, jenže její cena je přece jen dost luxus, zrovna tak použitelné sladidlo do pečení. Dá se vyřešit tato kvadratura kruhu, tedy těsto bez mouky a cukru?
Výsledek je trochu polovičatý, ale aspoň něco. Zatím jsem nevyzkoušela amarantovou ani kokosovou mouku, jen mletý kokos a ořechy.

Mnoho receptů inzeruje, jak jsou LOW CARB, bez mouky a přidaného cukru...ale: tu se použije banán, tu sladké brambory, sušené ovoce, javorový sirup nebo med, čokoláda, vločky, škrob. Jinde zase třeba používají i bezsacharidovou mouku a podobné vychytávky. Vše se tedy musí u diety ze zdravotních důvodů řádně zkontrolovat podle individuálních omezení, lidi v tom mají hokej a pletou vše dohromady.



Nějaké recepty bez mouky znám: tvarohové kokosky, kakaový korpus, ořechová roláda. U těch tedy stačilo nahradit cukr sladidlem, práškovým xylitolem. Ten nemá ale stejné vlastnosti jako cukr, hmotu nezpevní, nedodá dost objemu. Těsta bez mouky často využívají vejce, ale ta bez cukru taky moc nevyšleháte a nedrží. Kakao vše zahustí, též pomůže tvaroh nebo arašidové máslo. Může se přidat i cuketa nebo mrkev. Prdopeč zajistí, aby těsta bez mouky nebyla moc hutná. Tekutiny se do ničeho nevsáknou, a tak je třeba péci déle. Trvanlivost takového pečiva není velká, ztvrdne nebo zvlhne, nedrží tolik pohromadě.

Recepty jsem zkoušela v menších množstvích. Použité sacharidy je třeba rozpočítat na počet porcí, pak to jde. Totiž jedna kupovaná kulatá sušenka má asi 12 g sacharidů, což žádná velká svačina není, a víc zkonzumovat nelze.

Kupodivu docela dobře vyjde běžný pudink, při 3 porcích z půl litru mléka je to jen 13 g. Podobnou chuť má flan, pečený z řídkého mléčného těsta s vejci, ale chutnal spíš jen jako omeleta, tak nedoporučuji. Ještě mám v plánu jiný recept.

Kakaové těsto je častou volbou, zkusila jsem tyto recepty, oba z polovičního množství.

Cuketový kakaový chlebíček bez mouky

1 střední cuketa, 2 vejce, 1/2 šálku změklého nebo rozpuštěného másla, 1/4 šálku kakaa, sladidlo (já dala 80 g xylitolu), 2 lžíce mandlové nebo kokosové mouky (mletého kokosu), 1 rovná lžička prdopeče, 1/2 lžičky skořice, špetka soli na cuketu
Nahrubo nastrouhanou cuketu trošku posolíme a upěchujeme, za chvíli pustí vodu. Hodně vymačkáme, vysušíme i papírovými utěrkami. Přidáme všechno ostatní a zamícháme. Dáme péci (množství je na menší formu) do trouby 180 stupňů teplé tak na 40 minut, až je chlebíček pevný. Lepší je druhý den. Při 8 porcích jsou v jedné cca 3 g sachsaridů.

Čokoládový koláč bez mouky

5 vajec, žloutky a bílky zvlášť, 120 g sladidla, 150 g mletých mandlí a kokosu, 200 g nastrouhané čokolády (60% kakaa a více), 2 lžíce kakaa, 2 lžíce nahrubo nasekaných ořechů, 100 g rozpuštěného másla, špetka soli
Žloutky ušleháme s 2 třetinami sladidla "do pěny", smícháme s ostatními surovinami krom bílků, z kterých ušleháme sníh se zbylým sladidlem, co možná tuhý. Vmícháme po částech lehce do čokoládové hmoty a vložíme do kulaté formy (22 cm). Pečeme na 18 stupňů asi 3/4 hodiny, zkusíme špejlí. Necháme vychladnout ve formě. Na porci (12x) vyjde dle čokolády asi 8 g sacharidů.


Ne vše se povedlo nebo nadchlo, těsto na ořechovou roládu bez mouky a se sladidlem (4 vejce, 50 g mletých ořechů. asi 2-3 lžíce sladidla) nedopadlo moc dobře. Drobilo se a nechutnalo. Jednu cuketovou buchtu se zakysanou smetanou a spoustou ořechů jsem dokonce vyhodila! A ještě se mi, potvora, dost připekla na formu. Ani tyto dva recepty mě moc nepřesvědčily:

Arašidové sušenky bez mouky

1/2 hrnku arašidového másla, 1 vejce, sladidlo dle potřeby, 2 lžíce másla, 1/4 lžičky prdopeče, příp. vanilkový extrakt
Suroviny propracujeme a dáme chladit do lednice na 3 hodiny až dny. Zpracujeme kuličky (měla jsem jich 14 na jeden plech) a dáme péci asi na 8 minut na 200 stupňů. Nepřepečeme, pak ztvrdnou. 1 sušenka má max. 3 g sacharidů. Uchované v dóze stejně hodně ztvrdly.

Tvarohové kokosky

2-3 bílky, 20 g sladidla (xylitol), 100 g kokosu, 50 g tvarohu, špetka soli
Ušleháme tuhý sníh se sladidlem, vmícháme kokos a tvaroh. Na jeden plech vyšlo 16 kokosek. Pečeme na 200 stupňů, až lehce zezlátnou. Sundáme z plechu až po schladnutí, lámou se. V jedné kokosce je neměřitelné množství sacharidů. Do druhého dne spíše zvlhnou.


Zkoušela jsem i několik druhů palačinek a lívanců, jsou to ale spíše omelety s kokosem. Lívanečky mi vyšly hodně jemné:

Lívanečky téměř bez mouky

1 vejce, 1/2 tvarohu, 40 g mouky, špetka soli
Vše smícháme a upečeme asi 6 lívanečků, v každém bude 5 g sacharidů. Přisladíme čekankovým sirupem.

Prozatímní vítěz: Koláček do hrnku

1 vejce, 2 lžíce mletých ořechů, 2 lžíce kokosu, 2 lžíce másla, 1 lžíce sladidla, špetka soli a prodopeče, 2 lžíce zakysané smetany
Vše v hrnku nebo misce smícháme a v mikrovlnce pečeme nejprve 1 minutu, pak podle potřeby přidáme po půl minutě. Porce má 3 g sacharidů. Tento koláček nejvíce připomínal těsto.


Ještě pátrám po dalších kombinacích. Něco se dá, třeba i dýňový koláč bez těsta, tvarožník a cheesecaky bez mouky, různé brownies. Nemusí to být špatné, ale holt tu chuť na pořádné těsto neuspokojí, to je to. Bílý jogurt sním, ale že bych na něj měla vyloženě chuť, to se říct nedá. Ale dost již s mým fňukáním, vždyť to bude už jen na pár týdnů. Můžu být (a jsem) ráda, že ta léčba vůbec funguje :)
Uvidím, jestli ještě dám dohromady další tipy, třeba se to někomu bude hodit.

středa 13. května 2020

Lilek po řecku

Hledala jsem nějaký fígl, jak si zjednodušit přípravu musaky, a tady je: úplně stejné ingredience se použijí přímo na půlky lilku.


Mám musaku moc ráda, ovšem je to pokrm z těch pracnějších, protože se vše nejdřív dělá zvlášť a teprve pak se zapéká: lilky se nechávají vypotit a pak opékají, maso se dusí s rajčaty, míchá se bešamel, prostě hodně patlání.
Tenhle recept část práce ušetří a chutná stejně, navíc i lépe na talíři vypadá...

Toto tzv. typicky řecké jídlo se však jako i jiné pokrmy rozšířilo během nadvlády mocné Osmanské (Turecké) říše, která tam trvala celých šest století... A ten francouzský bešamel se na musace objevil prý až ve dvacátých letech, kdy se Osmanská říše rozpadla.

Janissaries with soup kettles and the regimental spoon.jpg


Jeden lilek stačí na dvě porce. Překrojila jsem ho napůl a udělala nakoso zářezy, do kterých jsem vpravila sůl. Řeznou stranou jsem půlky položila do lehce olejem vytřeného pekáčku a šoupla do trouby na asi 20 minut. Slupka se zvrchu trochu propadne, upečený lilek změkne.


Mezitím jsem opekla 1/4 kg mletého masa na cibuli a česneku, přidala rajčata (nejlépe sekaná nebo aspoň protlak), okořenila pepřem, trochou skořice a hrstí strouhaného sýra. Může se kapku přisladit. Masovou směs jsem nechala zatím dusit.


Pustila jsem se do bešamelu. Světlou jíšku ze 2 lžic másla a 2 lžic mouky jsem zředila hrnkem mléka a pilně míchala metličkou, osvědčila se mi taková ta spirála. Mléko je lépe nalívat po částech, když je předchozí dávka dobře spojená s jíškou. Bešamel se musí dobře provařit, uvádí se tak deset minut. Osolila jsem, opepřila, dala muškátový oříšek. Do řeckého bešamelu se přidává ještě žloutek (v tomto množství 1) a nakonec už po odstavení z plotýnky asi dvě hrstě sýra, nejlépe parmezánu ap.


Pak jsem už upečený lilek zamačkala vidličkou do slupky, pokryla masovou směsí a bešamelem a dala zapéci. Výsledek mě dost nadchl, příprava mě bavila. Zapečený lilek vypadá docela pěkně. Ideálně se k němu hodí toustový chléb nebo nějaká chlebová placka, ale taky kuskus nebo rýže.

čtvrtek 7. května 2020

Zelené zeleniny

"A když budete mít po té zelenině hlad, dejte si další zeleninu..."



Tak tuto skvělou radu nechávám bez komentáře, sama zeleninu doplňuji pěkně masem, sacharidy momentálně smím jen omezeně. A všechno to jsou docela rychlovky.
Vyzkoušela jsem teprve nyní baby pak choi (též pak choy), takové to čínské zelí. Je příbuzné mangoldu a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Můžete z něj udělat i nějaký salát, ale spíš mě motivoval obrázek upraveného zelíčka jako přílohy.
Celý pak choi jsem jen opláchla, rozkrojila na tři nebo čtyři silnější pláty a šoupla na pánev. Osolila, opekla, přihodila trochu česneku a nakonec zakapala sójovkou. Za pár minut bylo hotovo, listy zavadly asi jako u špenátu, řapíky změkly. K tomu jsem orestovala i steak z krkovice a ochutila stejně. Hodil se i zbytek rýže a jeden zelený oběd byl hotov.


Zelený chřest jsem použila zase do koláče bez těsta, postupovala jsem podobně jako u avokádového kiše. Protože to měla být večeře i pro muže, použila jsem více šunky a slaniny, na osobu dvě vejce.


Zbytek chřestu jsem si jen pro sebe opekla na pánvi, dochutila sýrem a smíchala s bramborem a slaninou. Dřevnaté konce jsem oloupala a uvařila z nich polévku, stejně jako z bílého chřestu. Stačilo vše rozmixovat, přidat bujónovou pastu a nějaké mléko.
Doufám, že se ještě k dalšímu chřestu dostanu. Když jsem o tom vykládala kamarádkám, nenašla jsem moc pochopení: chřest se jim zdá bez chuti, mdlý, zkrátka nezajímavý... Já ho mám ráda, má specifickou jemnou chuť. Radši ho restuji či peču než vařím. S parmezánem chutná skvěle.

Do třetice přidám tip na takové soté s pórkem, i když jde o celkem běžnou kombinaci, žádný objev.
Z jednoho pórku, čtvrt kila žampionů a asi 300-400 g masa (vepřové, krůtí, kuřecí) se připraví pěkné tři porce. Opekla jsem nejdřív maso na menší kousky, osolené a opepřené, pak shrnula na stranu a orestovala kousek slaniny, kolečka póru, přihodila pokrájené žampiony, dosolila, a vše mírně podlila, podusila doměkka. Šťávu jsem vylepšila trochou smetany, ale může být i mléko. Stačí doplnit dobrými nudlemi, lze ještě přidat trochu sýra (čedar, parmezán). Soté se dá i snadno ohřát.