Za vzpomínky o mase nelze nepřipojit jednu výstižnou ukázku z románu Vladimíra Párala Profesionální žena. V první půli sedmdesátých let let to byla četba minimálně provokativní. Však se mi vryl ten odstavec do paměti nezapomenutelně!
Život hovězího masa u Voldánů trval dvanáct (páč třináctka je nešťastný numero) dní. Z hovězího plátku se první den udělal "bifstek", a když se neprodal, nabídnut druhý den znovu jako "bifstek". Když se opět neprodal, uveden třetího a čtvrtého dne coby "znojemská roštěná". Když ani takto neuspěl, posloužil pátý a šestý den jako "španělský ptáček", v případě dalšího nezdaru chystán z něho sedmého a osmého dne "mexický guláš", pak devátého, desátého a jedenáctého "domácí sekaná" a konečně dvanáctého dne rozmělněno neúspěšné maso na "játrovou rýži" do polévky, která se prodá vždycky.


Žádné komentáře:
Okomentovat