středa 15. října 2008

Provařená sobota (tedy půl)


Po dovolené jsem už měla prakticky absťák z nevaření - a něco se jíst musí, venku mlhavo, naplánované práce z technických důvodů odsunuty na neurčito, tak to byla ta pravá konstelace podmínek k důkladnější kuchyňské akci! Jen jsem musela využít dobře suroviny z domácích zásob, ale jelikož udržování nadprůměrného sortimentu potravin je rovněž můj koníček (prostě takový druh sběratelstvíJ), vymyslela jsem si následující jídelníček, kterým bych mohla pokrýt víkend a ještě i část týdne:

Pomazánka ze sýra a ořechů
Pečená makrela
Bramborový salát
Segedin
Knedlíky

Kudy na to, aby vše šlo pěkně od ruky? Nejdřív jsem dala vařit brambory na salát a sojové maso do segedinu. K tomu přidávám jeden masox, tedy zeleninový bujón. Libový bůček jsem vytáhla z ledničky už ráno.
Rybu ne, tu udělám až odpoledne. Našla jsem okurky a kysané zelí.

Pustila jsem se do pomazánky - nastrouhat sýr, přisypat namleté ořechy, pomazánkové máslo, lžíce majonézy, koření - tentokrát i paprika, proč ne, taky malý kousek cibule nadrobno. Šup s tím do ledničky, jedna miska keramická přikrytá fólií a druhá zavírací krabička na výlet či do práce.
Cibule jsem nakrájela více, i do salátu a do guláše. Maso jsem nakrájela na kostky i s kůžičkou, byla pěkně tenká, silnější bych odkrojila. Jindy použiju třeba plec, ale tenhle bůček byl báječný. Libový, s tenkou kůžičkou, růžovoučký i po rozmražení...
maso

bucek

Opekla jsem maso důkladně ve velkém kastrólu.



Dělám segedin jednoduše, nemám ráda moc hutné omáčky. Přidám sůl, papriku, pepř i kmín. Sojové maso už bylo uvařené, tak mírně vyždímané přihodím také a promíchám, další vodu ani není třeba přidávat, a dusím pod pokličkou. Směs vypadala lákavě už teď, i odpůrcům sojového masa se už sliny sbíhaly.





Zatím jsem oloupala a nakrájela brambory na salát, do nich okurky, jedno jablko, kousek cibule, víc zeleniny jsem neměla. V naší rodině se do salátu vždy dával slanokyselý nálev a olej, brambory se nasáknou a nerozpatlají, není ani třeba tolik majonézy. Řekla bych asi 1 dl na kilogram brambor, prostě na velikou mísu skoro celou sklenici, na menší půl. Je-li dobrý nálev z okurek, lze ho přisolit a přikyselit nebo dát ocet a vodu, soli dosti, nejméně lžíci, nálev musí být dost koncentrovaný, ne samá voda! Taky trochu pepře nebo hořčice se může přimíchat, ale ty lze přidat i s majonézou či jogurtem.
salat
Přelila jsem tedy brambory nálevem a ještě přidala několik lžic oleje. Vše lehce promíchané a ochutnané jsem prozatím dala odležet a dokončila segedin.

Zelí ze sklenice bylo měkké, čerstvé kysané nechávám povařit s masem déle. Dala jsem ho hodně. Směs jsem odhrnula ke straně a do vší šťávy v kastrólu jsem zamíchala jednu zakysanou smetanu. Dokud se se zelím ještě vše nezačalo znovu vařit, lépe se rozpustila. Pak teprve jsem doplnila vodu, aby bylo všechno maso potopené, a když bublalo, lehce zahustila instantní jíškou, dosolila, dopaprikovala a nechala dojít už na vypnuté plotýnce. Nejlepší je odleželý, na neděli tedy bude akorát!

Do salátu jsem přidala taky jednu zakysanou smetanu a část majonézy, hořčici a uložila do ledničky v příslušných nádobách.

Možná udělám ten knedlík, možná ne - podle zítřejšího programu, však těstoviny by se hodily taky, nebudu-li mít dost času. Porcí je to nejmíň šest. A teď už jen domyju pár kousků nádobí, co jsem nestihla mezi vařením. Zatím uběhly sotva dvě hodinky, jistě by se za tu dobu dalo navařit ještě více, ale takhle jsem si to užila.

Rybu k večeři nechám mírně rozmrazit kolem páté, zasypu zeleninou, co najdu, ale nějaká cibule, papriky a rajče tam budou. A ovšem, olivy, málem bych zapomněla! Hlavně hodně opéci, nejlépe pod grilem. K tomu ten bramborový salát. Zítra večer ta pomazánka a ještě zbyde ode všeho dost na další dva tři dny.
ryba

Žádné komentáře:

Okomentovat