pondělí 3. listopadu 2008

Křehké listy špenátu

Obhlížela jsem stánky se špenátem tak dlouho, až jsem si vybrala jeden přímo bujně zelený, čerstvý, s ještě vlhkou zemí na kořínkách...trhovkyně mi doporučila koupit na dvě porce tak tři čtvrtě kila listů. Byla to plná igelitka. Ano, svaří se neuvěřitelně, vím. Váhala jsem s jeho nákupem taky kvůli čištění - ale: "To odkrojíte jen tohle růžové a hodíte do dřezu, propláchnete, trochu necháte okapat a je to." Samozřejmě to tak hladce nešlo, kořínky jsem okrájela po hrstech, to šlo, ale ještě jsem špenát musela trochu přebrat od plevele a povadlých lístků. Prala jsem ten plný dřez listí v několika vodách, až byl čistý. Nechala okapat. Rozhodla jsem se nechat listy vcelku.

Na oleji jsem opekla cibulku s česnekem, na ně napěchovala asi třetinu listů, osolila a za minutu dvě po několikerém promíchání mohla dávat na talíř k masu a bramborám, byly to dvě malé porce.

Do závinu závinu jsem se pustila později. Troubu jsem zapnula na 200 stupňů. Na další cibulku a česnek jsem hodila špenátu, co se vešlo do kastrólu, jak se slehnul, doplnila zbytek, přidala sůl a zas asi minutku obracela, hotovo. Necelých 200g balkánského sýra jsem nakrájela na plátky. Listové těsto jsem rozdělila napůl a vyválela obdélníky, a to rovnou na pečícím papíře. Pak jsem vzala plech, trochu ke straně položila papír, na jednu jeho polovinu obdélník těsta a nožem nařezala pruhy po stranách, jak je vidět na obrázku. Doprostřed jsem rozložila špenát bez vody, navrch sýr.
Volné pruhy jsem postupně přehazovala přes sebe a trochu stiskla uprostřed. Když se během pečení rozpojí, není to až takové neštěstí…

Abych měla dost místa na druhý závin, papír jsem posunula k druhému kraji plechu, položila druhý obdélník částečně i mimo papír a rovněž zapletla, posunula papír zpět - a už ležely oba záviny pěkně vedle sebe.
To popisuju podrobně, neb mi nějakou dobu (několik závinů) trvalo, než jsem vymyslela nejlepší postup - jak je závin pletený, velice špatně se s ním manipuluje, proto se musí naplnit a dokončit až na plechu. Lze udělat z jednoho balíčku těsta i jeden velký závin, placka je pak silnější, což nevadí, ale porce jsou až příliš velké. Pruhy mohou být širší i užší, náplně samozřejmě různé, ale ne moc mokré. Výborná je i nějaká šunka nejen pod špenát, ale i pod zelí, které hodně vymačkám a trochu zahustím škrobem. Půl kila zelí není nijak moc.

Když není těsto vcelku, ale v pruzích, lépe se upeče a je krásně křupavé, navíc to hezky vypadá, i když nebudete kdovíjak pečliví.
Jen dobře dozlatova upéci v horké troubě a pozor, je-li vyšší vrstva náplně, aby se listové těsto propeklo i odspodu. Špenátové a zelné záviny v tomto podání se mohou chlubit desítkami pochvalných doporučení a jsou ozdobou každého stolu!

Nejlepší jsou samozřejmě ještě vlahé, ale zbyde-li pár kousků, dají se trochu ohřát na suché pánvi - listové těsto a mikrovlnka spolu zrovna nekamarádí.

Žádné komentáře:

Okomentovat