pondělí 19. ledna 2009

Čtení o vaření

Neuváženě jsem se rozhodla sehnat si nějaké knihy z historie vaření a stravování. A najednou jsem jimi téměř zavalena - je to výborné počtení, leč času se nedostává...pominu tištěné zdroje a upozorním na digitální knihy, v jejichž nabídce je několik sad naskenovaných historických kuchařek, které stojí za to! Nejzajímavější asi Od Čeňka Zíbrta Staročeské umění kuchařské, což je sbírka všech známých zdrojů pěkně pohromadě. Přiznám ráda, kde jsem se o ní dočetla v nějaké diskuzi, ale zaboha nevím a nepovedlo se mi zpětně dohledat!
Najde se tam spousta zajímavých námětů a postřehů...kupř. vysvětlení k nedávným diskuzím o žemlovce, čili žemlové bábě: je odvozená od názvu bába pro moučník, pečený ve formě, která se dle toho nazývala bábovka. To nám pěkně do sebe zapadá.

Žádné komentáře:

Okomentovat