úterý 30. června 2009

Nácvik na grilování

Proč nácvik? Inu proto, že jsem měla příležitost použít jednorázový gril - už jsem s ním kdysi jednu zkušenost udělala, a to překvapivě dobrou, pekl zdatně několik hodin. Tentokrát tedy jsem počítala s podobným časem - zdálo se mi, že značka je stejná, nevím, ale v tom minulém bylo uhlí, kdežto v tomto briketky. Prý trend. Vydržel hřát tak hodinu a půl, předtím o to vydatněji vydával petrolejový zápach.

Ale já byla natěšená, dopředu jsem si navymýšlela, co vše bych zkusila ugrilovat, zajistila si všelijaké suroviny, tak jsem se nedala odradit. Měla jsem žampiony, lilek, cuketu, cibuli, ba i mrkev, mleté hovězí a pár klobásek. Odložila jsem na příště kukuřici, papriky a rajčata. Láká mě zkusit i ryby, nejspolehlivější je asi makrela.

Zeleninu jsem krájela na slabé plátky do ½ cm, silnější kousky už se nepropékají dobře. Mrkev ještě slaběji, je to potvora natvrdlá - ani posolení předem nepomohlo. Vše je třeba potřít olejem, ne snad úplně dokonale, ale tak nějak skoro. Použila jsem olivový. Úplně jsem zapomněla, že někde mám olej ve spreji, možná by se na to hodil! I kořením jsem vše posypala, nějakou grilovací směsí. Maso jsem promíchala též s kořením a uplácala tenčí burgery. Klobásky jsem propíchala. Cibule je na chuť dobrá, ale rozpadá se, musí se opatrně obracet. Žampiony ztratí hodně vody, mohou se nechat na velké kusy. Opět je trochu pomastím a okořením.OBR
Peču, obracím, hlídám, gril hřeje spíše méně, ale upekla jsem skoro čtyři várky jídla - u poslední zeleniny jsem už měla obavy, že ji nedopeču! Nejdelší dobu potřebuje ta mrkev, ale když se vytrvá, až karamelizuje, je dobrá.
Vše to chutná dobře, zelenina odlehčí burgery i klobásy. Přidávám hořčici, kečup, švestkovou omáčku, rajčata a čerstvé pečivo, hodí se pivo i Frisco. Jednorázový gril by mohl stačit pro čtyři osoby.

Žádné komentáře:

Okomentovat