neděle 21. června 2009

Šumava na talíři

Recepty staré Šumavy se dají najít v stejnojmenné knize, výběr jídel podle ročních období je také k mání hned ve čtyřech příslušných brožurkách v každém informačním středisku.
Jak se však jí dnes na Šumavě, té turistické? Co se tu předkládá v hospodě nižší i vyšší kategorie? Předkládám několik autentických pohledů do talířů z naší dovolené.

Samozřejmě nyní před sezónou je nabídka ochuzena o borůvky a houby, ale ty už z praktických důvodů stejně nebudou vždy nutně z toho lesa, co je nejblíž.
Sladké knedlíky a lívance či palačinky na cedulích podél cest málokdy chybí, zrovna tak bramborák-cmunda, nejčastěji s kyselým zelím a uzeným, tedy po kaplicku. Všude jsou "z továrny", mražené. Rozšířeným pokrmem je grilované vepřové koleno. Nabízí se i polévka kulajda nebo nějaká jiná zahuštěná, nyní třeba bramboračka či zelňačka, gulášovka, boršč. A polévka v chlebu. Leckde se inzeruje i zvěřina, např. daněk-jelen-kanec, jehněčí, dokonce vodníkovo žížaly! Aha, to budou ty třeboňské kapří hranolky, o nich dále. Čepuje se kofola. Hospod a restaurací není mnoho nebo mají omezenější otvírací dobu.

Teplá jídla po celý den - to je samoobsluha Rankl. Na tradičním místě na Horské Kvildě nabízí i po přestavbě pocestným možnost se rychle a nedraze najíst. Na výběr je asi 15 jídel, většinou z mražených polotovarů - kapustové karbanátky, kuřecí nugety, lososové filety, bramborák, lívance, ovocné knedlíky, k tomu knedlo-vepřo-zelo, guláš, polévka. Na focení je tu tma, škoda, lívance s povidly a šlehačkou by mohly být fotogenické.
Další samoobslužnou jídelnu Panenka najdeme v Srní. Nabídka dle situace, jak poznamenala paní šéfová, je těžké odhadnout, kdy strávníci přijdou: "Myslíte, že je hezky, že jich tu bude - a oni ne, jsou celý den na výletech a hospoda prázdná!" Pár jídel je hotových, pár opět mražených. Nabízí se řízky, hranolky, smažený sýr, nějaká omáčka, moravský vrabec, a právě i kapří hranolky, zde pod původním názvem. Zaujme mě to - pamatuju z doby před asi už patnácti lety, když je z Třeboně dováželi až na jih Prahy, byly to vlastně proužky z filetů, bez kostí, prostě čisté maso…nu, tak nevím, zda se změnila technologie nebo něco jiného během let. Moje kapří hranolky byly sice dobře obalené a osmažené a na první pohled nevypadaly špatně, obsahovaly však hodně kůží a taky tuku, což mě zaskočilo…nepochutnala jsem si.
Vyzkoušeli jsme pár jídel v hotelu Modrava. Kaplická cmunda na talíři vypadala famózně, se šťávou, hezkou oblohou a s dvěma plátky uzeného. Velký bramborák "z továrny" měla vylepšit ta štáva navrch, též nějak průmyslově vyrobená, ale na bramboráku oceňuju právě tu křupavost. Tenhle by nekřupal ani bez šťávy. Zelí dobré, sladší, tak když člověk neměl příliš vyhraněnou představu, jak by to mělo chutnat, dostal teplé, chuťově celkem vyvážené jídlo a bylo ho dost. Na vyzkoušení téhož v jiné restauraci nedošlo. Klasika uzené se zelím a s bramborovým knedlíkem se lišila právě jen použitou přílohou, i v tomto případě bylo vše polito stejnou šťávou. Pokrm byl osobou blízkou pochválen.
Špenátové gnocchi se ukázaly být překvapivě dobrou volbou, noky byly báječné - akorát tak vařené, se spoustou smetanového listového špenátu ochuceného česnekem, navrch skrytým pod rozloženými proužky šťavnatého opečeného kuřecího masa, hoblinkami parmazánu a úhlednou oblohou z pěti druhů zeleniny. Chuť harmonická, jemná, celý pokrm působil mnohem čerstvěji než česká jídla popsaná výše.
Všechny porce byly obrovské, a to nejsme nijak upejpaví jedlíci! Jídla byl téměř dvojnásobek toho, co porce v samoobsluhách. Tomu odpovídaly i ceny, rovněž dvojnásobné.
V tuto nesezónní dobu se patrně všude šetří na personálu, nabídka je méně pestrá, méně čerstvá, tu něco dojde, tam bez vysvětlení právě dnes zavřou, jako se nám stalo v Prášilech. Mimo sezónu na začátku června nefunguje vše naplno, to je pochopitelné. Myslím, že ty služby, které se nabízejí, by ale měly mít i mimo sezónu stejnou kvalitu - ceny totiž žádnou mimosezónnost nevykazovaly…Pro nás je však hlavním lákadlem takořka liduprázdno i v místech, kde v srpnu sotva projdete, ticho, a jak dokládá zooomovaný obrázek, "zvěřina" na dohled (nebo na dostřel).

Žádné komentáře:

Okomentovat