úterý 7. července 2009

Crumble

Tento anglosaský moučník se prý nedá zkazit! Když jsem ho konečně vyzkoušela, mohu to jen odsouhlasit. Doporučuji recept i těm, kdo do kuchyně zavítají jen občas.
Píšu ještě zatepla, a to doslova: drobenkový koláč či nákyp právě chladne a voní, ještě jsem ho neochutnala - podává se vlažný ve formě.
Ráda píšu bezprostředně po vaření, dokud mám vše v paměti - a už během přípravy mě napadají celé obraty, které bych dozajista hned zapomněla.
Proč jsem se do něj pustila právě teď? Recept mi tu leží nejméně rok, to je pravda, leč impuls se dostavil: zapékané muesli tu nějak zahálelo, i vzpomněla jsem si, že se dá přidat právě do tohoto těsta. A pár jablek, co už nejsou dobrá na jídlo, tu leželo též. Baví mě vyhledávat právě takové kombinace, které jaksi navíc ještě dobře využijí domácí zásoby. A nesmím zapomenout na mou afinitu k drobenkovým koláčům...

Množství stačí na běžný pekáč, keramickou nebo skleněnou formu cca 20x30, zkusila jsem tedy dvě menší, keramickou a skleněnou.
Do vymazané formy se vloží podušené ovoce - vzala jsem šest oloupaných jablek, rozkrojených na dílky. Hned jsem dala rozpálit troubu na 200 stupňů.
Jablka jsem podlila několika lžícemi vody, osladila, přidala mletou skořici a chvíli dusila do poloměkka. Chuť jsem vylepšila ještě pár lžicemi brandy, neb to zas je finta z jiného receptu.
Než se ovoce podusilo, udělala jsem v míse drobenkové těsto. 1/8 másla a 200g pohrubé mouky, 50 g cukru a špetku soli jsem zpracovala prsty i s cca 100g muesli.
Na ovoce jsem nasypala drobenku a upekla do růžova. To je vše.
A crumble už je akorát vlažný, nakládám lžící na talířek, drobí se, hm, dobrota! Muesli by se mohlo dát i více, sladit by stačilo méně. Ale i dalším chutnal.
Podle receptu (ručně psaného - kdoví odkud ho mám?) se samotné mouky dává jen 250g a 50g se nahrazuje strouhankou, vločkami, tím muesli či mandlemi, ale zdálo se mi to málo. Lze použít i hrušky, meruňky, švestky či drobné ovoce, 600 - 800g. Blíží se jeho sezóna, tak to určitě zkusíme! I rebarbora se může dát, doplněná jablky nebo švestkami, k jablkům lze přidat třeba pomeranče. Také další instrukce jsou poměrně volné: ovoce se má povařit nebo zkaramelizovat, ale může být i syrové.
Moučník lze navrch vylepšit šlehačkou či pudinkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat