čtvrtek 16. července 2009

Kousek masa na sladkokyselo

Už dlouho se tu neobjevilo žádné maso - to jsou takové ty běžné pokrmy, co o nich nestojí za to ani nic psát...ale na jeden pokus méně obvyklý jsem si vzpomněla
Kousek masa z plece byl pěkný, tak jsem hledala, co k němu přidat, aby bylo pro strávníky dost šťávy nebo omáčky. Vepřové v mrkvi se taky dá - doma udělané bude o hodně lepší než ve vzpomínce na hromadné stravování - ale přece jen jsem na něj chuť neměla. Zamýšlela jsem houby - ale ač se o nich mluví na všech stranách, míjejí mne. Žampiony zas neměli zrovna pěkné, jiná zelenina byla všechna na programu nedávno - papriky, rajčata, stonkový celer, zelí, kořenová zelenina, špenát i brokolice.
Inspirace ale přišla, stačilo prohrábnout mrazák, vytáhnout poslední mraženou blanšírovanou dýni, sáček směsi s mrkví, hráškem, kukuřicí a paprikou, a už to šlo samo.

Maso jsem nejdřív nakrájela na plátky a mírně naklepané a opepřené opekla, pak přidala cibuli, mraženou zeleninu i s dýní, po chvíli osolila, dochutila zázvorem a kandovanou pomerančovou kůrou, neb dýně a pomeranč se spolu snáší dobře…třeba jako v pečené krůtě.

Vodu jsem přilévat nemusela, až za chvíli - ale radši jsem přilila víno, asi jednu a půl deci červeného. A trochu vody pak taky bylo ještě potřeba, než jsem dodusila doměkka, což trvalo maximálně půl hodinky od doby, kdy maso přišlo do hrnce. Přisolila jsem, jinak byly chutě docela zajímavé, lehce sladkokyselé a nepatrně pálivé. S kuskusem to bude chutnat dobře, s rýží určitě taky, ještě skleněné nudle si umím představit. Vida, ty jsme už dlouho neměli, budu se po nich muset podívat.

Žádné komentáře:

Okomentovat