středa 2. září 2009

Americká kukuřičná polévka

Tahle polévka je tím lepší, čím více druhů zeleniny se do ní dá - a podle sezóny se může použít čerstvá nebo mražená, nakombinovat to lze dle libosti. Výslednou hustotou a texturou připomíná bramboračku, ale navíc zlepšenou smetanou. Teplá žlutooranžová barva zase prozrazuje, jaké suroviny byly použity. Kdysi jsem si recept vypsala z nějaké příručky pro zdravý život, ale nepřísahala bych na to, z které…byla to vegetariánská úprava receptu, do kterého se dávalo ještě maso a klobásy.
Vezmu velký hrnec, pětilitrový, vody natočím do tří čtvrtin, dám hřát a můžu začít: jeden sáček mražené směsi hrášek-mrkev-kukuřice (i s paprikou, ani fazolky nevadí), k tomu dávám další kukuřici podle toho, kolik jí bylo ve směsi. Kukuřice by měla být v převaze.
Dál dvě tři velké brambory pokrájené na malé kousky asi centimetrové, dva tři rovněž pokrájené celerové řapíky, velkou cibuli vcelku, česnek dle libosti - dávám jen pokrájený stroužek, nové koření a celý pepř, sůl.
Když se vše už chvíli vaří, přidám kostičky papriky jakékoliv barvy a rajčete, případně i zeleninový bujón.

V této fázi osoba blízká v údivu hledí do hrnce plného zeleniny a komentuje to: "A jak se to stane, že z takové hromady vpodstatě nedobrých věcí může povstat polévka? Tedy dobrá polévka, vždyť ty jiné ani nevaříš…hotový zázrak!" Samozřejmě že při takové a podobné podpoře je mi vaření tím větším potěšením!

Když se brambory uvaří či spíš trochu rozvaří, je čas na závěrečné dochucení. Celer i koření za podpory ostatní zeleniny se už o nějakou základní chuť postaraly. Nyní přidám mletou červenou papriku, jen tolik, aby nepřevládla a dodala trochu barvy, různé bylinky čerstvé nebo sušené - tymián, libeček, bazalku, výborné je pár lístků šalvěje, v původním receptu figuruje i kopr. Dál trochu sladké smetany nebo mléko a lžíci másla, dosolím, zahustím mírně instantní jíškou nebo škrobem. Klasickou jíšku nebo záklechtku z mléka a mouky bych musela dát hned na začátku, aby se mouka provařila.
Ještě nechám polévku chvíli "táhnout", aby se chutě usadily a spojily, ovšemže proležení jí prospěje. Navrch pažitka nebo cibulková nať ji dozdobí, i tak je krásně barevná…

Žádné komentáře:

Okomentovat