úterý 15. září 2009

Medové kuře

Kuřecí maso bývá často, tak nasládlá obměna přijde vhod. Recept zvládne i začínající kuchař/ka a hodí se i pro návštěvu rodiny či přátel. Osvědčilo se mi použít vykostěné stehenní řízečky bez kůže, ale lze použít i jiné části tmavého kuřecího masa, paličky, horní stehýnka, jen křídla ne - podíl kůže, potažmo tuku, je až přílišný. Počítejme s tím, že maso s kostmi se bude propékat déle než vykostěné.
Na tento recept existuje řada variant, víceméně vždy zkouším, co mě právě napadne. Pod názvem Medové kuře nebo tak nějak podobně se prodává i směs koření, v níž je med už sušený - zkusila jsem, ale nebylo to ono - málo medová chuť, spíš jako grilovací směs.

Maso je třeba naložit, nejlépe přes noc, do několika lžic medu a sójové omáčky (ano, též několika lžic), přidat koření (pepř, zázvor, paprika, orientální či čínské směsi), plátky česneku. Ten někdy vynechávám. Marináda může být i ostřejší, jak je libo. Promnu rukama, aby se med v sójovce rozpustil a koření promísilo, vše obalilo, zakryju v misce fólií nebo talířkem a odložím do ledničky.

Maso pak opékám na pánvi ze všech stran, zprudka a potom pomalu spíše dusím, dolévám zbylou marinádu.
Med má zkaramelizovat, ale nesmí se příliš spálit, to by byl hořký.
Je-li třeba, trochu podliju vodou, omastek žádný nedávám, ten skrytý v mase postačí. Šťávu dochutím, dosolím a může se podávat - brambory a salát dotvoří lehký oběd, s rýží šťavnaté kuře taky chutná.

Žádné komentáře:

Okomentovat