Anglosaský ovocný moučník, který se cituje jedním dechem s crumble, s ním má společné to ovoce, ale těsto je trochu nákyp, trochu bublanina.
Zajímavosti a delikátní chuti mu dodává slazená brandy, v níž se ovoce namáčí. Množství tekutiny má vliv i na zkypření těsta, které vyběhne neočekávaným způsobem - už jste zvědaví? Další použité suroviny nijak speciální nejsou - přesto se výsledek liší od našich koláčů a má zkrátka jiný šmrnc.
Recept od V. Starečkové vyšel v Apetitu přibližně před dvěma roky. Množství stačí na pekáček cca 25x30, vejde se i do dortové formy. Vykládám ji pečícím papírem, ten tekutinu nepropustí. Suroviny budu odměřovat čtvrtlitrovým hrnkem. Zapnu si troubu na cca 180-200 stupňů jako obvykle. Vyndám z ledničky tuk a začnu přípravou ovoce.

Podle sezony kombinuju čerstvé i zavařené, jeden nebo více druhů, mohou zůstat i větší kusy. Ovoce bude třeba aspoň tři hrnky, raději čtyři. Výborné jsou i švestky a různé drobnější druhy. Fotodokumentace je z června, těch třešní jsem měla pár, asi jeden hrnek, tak jsem přidala malou sklenici zavařených meruněk a velké jablko na měsíčky. Vypadá to barevně hezky.
Půl hrnku brandy (koňaku, sherry) zahřeju v menším kastrůlku. Alkohol nahradit rumem či vodou nedoporučuji - chuť pálenky z vína se mi zdá nejlepší. Přidám půl hrnku krupicového cukru, tady se množství řídí i kyselostí ovoce! Zamíchám, pár minut vařím, vypínám. Přisypu ovoce, promíchám a nechám stát, než připravím těsto.

V míse ušlehám tyčovým mixérem dvě celá vejce a druhou půlku hrnku cukru. Přidám 2-3 lžíce tuku (Hera, máslo) a 2-3 lžíce mléka, opět promíchám, přisypu hrnek polohrubé mouky s lžičkou prášku do pečiva a poctivou půlkou lžičky soli. Promíchám - hotovo, můžu nalít do formy a rozprostřít stěrkou. Na těsto lžící rozložím ovoce i se vší šťávou, nevadí, že to celé poněkud plave či v tom není přísná pravidelnost. Ovoce se slupkou raději otočíme tou slupkou dolů, aby se nepřipalovalo.
Je možné dát do formy těsto a ovoce v libovolném pořadí, ovoce na dno jsem ale ještě dát nezkusila - je v něm hodně tekutiny a myslím, že šikovně a rovnoměrně ho pokrýt těstem by bylo mnohem pracnější než naopak.
Těsto během pečení reaguje docela prudce, je zajímavé to sledovat. Místy ovoce klesne ke dnu, místy zůstane navrchu a bublá, v mezerách se vypečou zlaté ostrůvky těsta. Trvá to kolem půl hodiny.

Zda je těsto propečené, zkusím klasicky špejlí nebo nožem - po bodnutí musí být suché. Na krajích nebo i u dna se udělá trochu lepkavé a chuťově báječné hmoty, to záleží na množství šťávy. Jen co vše trochu schladne a zatuhne, krájím. Cobbler je výborný vlažný, horký i studený. Podávat se může i se šlehačkou či zmrzlinou, jak je v kraji zvykem i u jiných moučníků.

Žádné komentáře:
Okomentovat