sobota 10. října 2009

Vaření pro lenochy

Na sprinty jsem si zavedla rubriku, tam jsou pravidla daná: Za 15 minut jíme, ale kuchařka sebou musí hodit.
Jenže v životě je často třeba uvařit ne sice nejrychleji, zato s co nejmenším podílem lidské práce - toho lenocha berme s rezervou! Stačí rekonvalescence či horečka. Někdy je problém i pouhé ohřátí jídla hotového (ze zásob v mrazáku, navařených někým jiným), někdy se nám jen nechce trávit čas v kuchyni na úkor nějaké zábavy...

Jaká jídla stačí jen tak šoupnout do hrnce, nechat tepelně upravovat bez dozoru a bez dalších zásahů podávat? Kde se dá manipulace se surovinami hodně omezit a připravit si přitom něco relativně domácího?

Jednu fintu, kterou jsem zatím neznala, jsem našla v zářijovém magazínu Albert (hodně vylepšeném-recepty i fotky) a vyzkoušela.

Sýr smažený na plechu
Pro snížení námahy doporučuji použít sýr už strouhaný, lze namíchat různé druhy, 100-150 g na osobu. I nějaký pikantnější se hodí. Čtyři porce se vejdou do pekáče, dvě stačí do něčeho menšího, třeba dortové či koláčové formy. Dno se vymaže nejlépe máslem, na to strouhanku - ne zas moc, 100g celkem na 400g sýra stačí, přimáčknout, sýr je dobré taky přimáčknout. Navrch přijde zbytek strouhanky a pokapeme zhusta směsí rozpuštěného másla a oleje. Pečeme dozlatova.
Byla jsem překvapena, že to jde snadno, sýr vše dostatečně spojil a porce šly i přemisťovat. Snesly i jedno ohřátí na sporáku:)
Lenochové si k sýru zamíchají brkaši z prášku a přidají nějaké rajče, papriku či okurku, když nezvládnou připravit salát.

A doplňuji o tip od osoby blízké, která tímto způsobem upekla smažený květák: předvařený rozebrala na menší růžičky, rozložila na strouhanku, zalila rozkvedlaným vajíčkem a navrch polila máslem trochu více - prý vynikající, bez protivného obalování i smažení...

Vařené hovězí i vývar
V tomto případě rezignujeme na klasické rady, že nelze mít dobrý vývar i maso, hodíme kusy žebra (tak 400g) do papiňáku spolu s celou mrkví, kusem celeru, cibulí a kořením, solí, vaříme doměkka - maso necháme schladnout. Vývar přelijeme do jiného hrce, přidáme trochu mražené zeleninové směsi, pár nudliček a dochutíme. Z masa vytáhneme kosti, vybereme něco do polévky, pokrájíme a přihodíme, ten hezčí kousek si dáme s křenem nebo hořčicí apod. - miluju kombinaci tatarky a švestkové steakové omáčky, doporučuji! K tomu pár brambor vařených i se slupkou nebo krajíc chleba.

Z již uveřejněných receptů doporučuji - stačí klik:

Některá jídla z dovolené - zeleninová pánvička a sáčková rýže

Další jednoduchosti:

Rýžové nudle s omáčkou ze sklenice

Brambory pokrájené, ale vařené i se slupkou, posypat sýrem, tvarohem se zakysanou smetanou, bylinkami.

Těstoviny s omáčkou ze smetany, sýra + kapary/ zelený pepř/krevetky/uzený losos/žampiony/brokolice
Zeleninová polévka převážně z mražené zeleniny (bez krájení), koupené omeletové nudličky na zahuštění

Zapečené brambory (tenčí kolečka, syrové, se slupkou) např. s pórem, smetanou a sýrem
Ozkoušela jsem čerstvě pár tipů, jak uvařit, když tělo moc neslouží. Je to ovšem velmi individuální, avšak vybrat jídla, která vyžadují menší podíl lidské práce včetně dohledu, lze. Třeba to taky vydá na rubričku:) Nebo aspoň nějaké komentáře.

Žádné komentáře:

Okomentovat