čtvrtek 8. dubna 2010

Krupicová trhanina podle Anuše Kejřové

Do trhance se dává dost vajec a podle pamětníků se před válkou nejvíc dělával právě v předvelikonoční době, kdy vejce už byla levnější. Hodil se i do postního menu.
vjce
V Zlaté úsporné kuchařce je řazena trhanina krupicová mezi moučníky. Pokud by měl být hlavním jídlem (po polévce), počítejte s dvojitou dávkou na 4-5 porcí.
trhanec
trhanec

trhanec
trhanec
Dala jsem krupici do mléka a nechala asi hodinku stát. Pak už jen stačilo přidat 3 žloutky, špetku soli a ušlehat sníh.
Těsto vypadá vemi řídce, ale to je správně - sníh do něj také nejde úplně ideálně zamíchat, aby moc nespadl, ale jinak to ani já z dětství nepamatuju.
K upečení trhance z půl litru mléka stačí nádoba velikosti dortové formy - mně ideálně posloužila smaltovaná pánev s odnímatelným držadlem - skleněný i smaltovaný pekáč mám větší, tam by se vešlo těsto z litru mléka, a keramickou misku zase menší. Hlavně je třeba dobře vymazat máslem, když v těstě žádný tuk není.
trhanec
Pečeme v dosti horké troubě, až povrch zezlátne.
trhanec
A nyní ten hlavní fígl - trhání. Těsto bylo dosti řídké, tak uvnitř je ještě hodně mazlavé až tekuté. Vidličkami ho celé roztrháme, aby se propeklo všude, vrátíme do trouby a už radši více hlídáme...pokud zase je navrchu už opečené, zkontrolujeme, jestli není třeba natrhat a převrátit trhanec ještě na nějakém zapomenutém místě, a dopečeme.
trhanec
Čirou ovocnou šťávu jsem neměla, nahradila jsem ji řidším rybízem a la brusinky. Pamatuju, že jsme na trhanec vždy dávali obyčejný sirup Lesní směs, ale dnes jsou prý k dostání i jiné a dobré šťávy - to je zrovna "komodita", o které mám nulový přehled:) Pokud někdo má tu domácí malinovou nebo rybízovou, pochutná si určitě.
Přitom je to pokrm jednoduchý a lehký.
Však je známo, že jeho varianta z mouky byla oblíbeným pokrmem císaře pána (Kaiserschmorn či Kaiserschmarrn). Trhanec má řadu podob, může vypadat i jako potrhaná palačinka. Poměry vajec se také liší, našla jsem až dvojnásobek proti Kejřové - 3 vejce na čtvrt litr mléka, i dvojnásobek krupice - prostě jak už to tak bývá. Recept Anuše Kejřové je tedy vskutku dosti úsporný a zcela tím odpovídá názvu její kuchařky!
trhanec
Více o vaření podle Kejřové dnes najdete pod ikonou knihy vlevo. Článek vzniká ve spolupráci s nakladatelstvím Motto.

Žádné komentáře:

Okomentovat