sobota 12. června 2010

Sezónní stálice

Používání sezónních surovin, navíc pocházejících z blízkého okolí, je jedním z trendů současnosti. Nic nevadí, že jsou i trendy opačné, třeba dovážení čerstvých ryb a zeleniny po celý rok z různě dalekých krajů. Ostatně zboží včetně potravin se přepravovalo sem tam už v dobách doslova pradávných, v tom jsou i Lovci mamutů věrní - sůl, koření, pak i sušené ryby, oleje, ve středověku třeba exotické ovoce, třtinový cukr  a postupně další, dnes nepostradatelné poživatiny.
Transporty potravin však nabývají absurdních rozměrů - nevěřím, že člověk jako živočišný druh by byl životně závislý na nějaké plodině z druhé strany zeměkoule, kupř. andských luštěninách či ovoci z jihu Afriky. Zastavit se to v globálním světě z mnoha důvodů nedá, pestřejší nabídka je lákavá a jistě bychom brali úkorně se jí vzdávat - ale můžeme zkusit, co nám teď roste doma.

Kosmatice už kvetou - a kdo se chce letos pustit do výborného bezinkového sirupu,
najde ho i zde: kosmatice.
bezinky
A co letošní rebarbora?
Za  nejlepší recept na ni považuju koláč z křehkého těsta s tvarohem a sněhem:
Už jsem ho upekla i letos, našel si i další příznivce. Sníh se ale nechce dělat každému, tak doporučuji zkusit navrch trochu máslové drobenky. Ten recept mě baví, plánuju koláč upéci i s jiným kyselejším ovocem, drží pohromadě přece jen lépe než drobenkový.
rebarb

Žádné komentáře:

Okomentovat