sobota 30. dubna 2011

Liběchovská Kaskáda

Během výletu se pstruhy jsem navštívila v Liběchově i velmi pěknou restauraci Kaskáda v tzv. Rezidenci Liběchov. Sídlí v bývalé letní továrnické vile v stylu artdeco.
Rozhodly jsme se s kamarádkou, že to tam okoukneme, a usoudily jsme, že pro začátek si tam dáme odpolední kávičku a nějaký moučník.
Vila je vidět z hlavní silnice, na svahu přímo proti Rašínkám. Ale vstup po dlouhém schodišti začínal zavřenou bránou. Vitrinka s menu též nezářila čistotou, což nás poněkud znejistilo. U podniku této kategorie by to člověk nečekal. Ale dejme tomu, že sezóna teprve začínala a tento vstup byl mimo provoz. Našly jsme boční bránu a prošly rozsáhlým lesíkem na pozemku až k vile. Hlavní vchod měla z druhé strany. Stále ve mně hlodaly pochybnosti, zda je podnik opravdu otevřený a je tím, čím se tváří být - zahradník nás ujistil, že otevřeno je a nemáme se obávat vejít. Již zvenčí jsme obdivovaly výhled na Říp. Vpravo od skupiny vzrostlých stromů, která účinně bránila pohledu na mělnickou elektrárnu, pokračovala dramatická panoramata Českého středohoří i s Milešovkou a Sedlem.
Uvnitř jsme se ocitly v krásném salonu s krbem a zimní zahradou se stejným působivým výhledem. Obsluhující číšník se choval proesionálně - byl nevtíravý, ale milý. Na dotaz nám vysvětlil, že hlavní vchod i příjezd je z opačné strany, ale že se tam upravuje další parkoviště a vstup, tak jsme zvolily správnou cestu.
Zařízení působilo velmi harmonicky a stylově, více najdete v galerii podniku.
Mezi moučníky mne hned zaujala domácí žemlovka se zmrzlinou, protože jsem byla zvědavá, jak si tady s takovým pokrmem poradí. Toustová kolečka opečená na másle a ochucená cukrem se skořicí skrývala uvnitř dobrou jablečnou i tvarohovou vrstvu. Variace působila lehoučce, ladně a nechyběl jí vtip. Ač klasické zemlbábě nahony vzdálená, přesto jasně čitelná - chuť opečeného máslového pečiva, jablek, skořice a tvarohu zůstala. Pro mě to byl po dlouhé době skutečný gastronomický zážitek.
Čokoládová bábovička s višňovým rozvarem byla druhou volbou. Suflé mělo uvnitř správnou tekutou strukturu a chutnalo hodně čokoládově. Ovocná omáčka se k němu výborně hodila.
I s kávou jsme byly spokojené. Ačkoliv jsme byly momentálně jedinými hosty (všední den odpoledne), cítily jsme se v Kaskádě dobře. Více lidí tam prý jezdí večer a o víkendu, místo je oblíbené i u svatebčanů. Zrovna se tam jeden pár byl domlouvat.
I my si po téhle exkurzi naplánovaly další návštěvu. Vhodná příležitost k výjimečnějšímu posezení se brzy nějaká najde.

Žádné komentáře:

Okomentovat