neděle 17. dubna 2011

Pstruzi v době postní

Když se naskytne příležitost k zakoupení nějaké skutečné potraviny, ráda ji využiju. Není to často, ale přece se něco najde.
Jarní výlet s kamarádkou po Kokořínsku byl zajímavý i kulinárně. Na sádkách v Liběchově prodávají ryby už dlouho, ale teď se nám hodilo se tam pro ně zastavit. Prohlídka zámku s Navrátilovými freskami byla smutná, je prázdný a chátrá. Po povodních sice začaly opravy, ale pak došlo k vrácení do soukromých rukou a neděje se tam nic. Rozbitými okny zámek aspoň větrá :) Škoda.
Vydaly jsme se radši pro ty pstroužky, o nichž kamarádka básnila. Během roku si je tam kupují pravidelně. V objektu sádek bývaly lázně, jedna budova tam ještě stojí. Stránky rybářství jsou dostatečně výmluvné, skvělé fotogalerie uvádějí pod odkazy Výlet a O nás - historie.
Rybář nám vylovil pstruhy, dal vybrat velikost - nechaly jsme si je kvůli úspoře nádobí vykuchat a odvezly je na blízkou chalupu.
Tam už kamarádka měla od minule nakoupené brambory, které se všude kolem Mělníka doprodávají za velmi příznivé ceny (8-10 Kč za kg) a chutnají velmi dobře. Jsou krásně žluté, nečernají jako ty z hypáče. Koupila jsem si pak aspoň 6 kg, nemám je kde déle uchovat.
Než se brambůrky uvařily, byli pstroužci upečení. Stačilo je posolit a okmínovat a hodit na pánev na olej s máslem, ještě jsme vylovily z tašky citrón a lahodný a rychlý oběd byl hotov.
Ryby jsme snadno vylouply od páteře a další kosti v ní ani nebyly. Taková rychlá cesta z vody na talíř má rozhodně něco do sebe!
Na kafe a moučník jsme zašly do úplně jiného prostředí, bývalé továrnické vily - ale o tom zas příště.

A jestli chcete podpořit můj recept v soutěži Jak chutná Praha, hlasujte prosím pro špekové knedlíky zde:
http://www.praguewelcome.cz/srv/www/content/db/cs/servis/jak-chutna-praha/finaliste-souteze/?ordering=1

Žádné komentáře:

Okomentovat