středa 1. února 2012

Dvě polévky, fazolová a zelná

Když už vařím polévku, což zas není tak často (někdy ani jednou týdně, ani jednou měsíčně), mám některé, u nichž dodržuju stejný recept - a rovněž jiné, u kterých naopak důsledně improvizuju.
K těm prvním patří zelňačka. Do té nic nového nepřidávám, i když už jsem slyšela či četla o ledasčems, od mrkve po švestky. Švestky bych zkusila ráda, ale vždy na to zapomenu.
Jak dělám zelňačku? Musím to sem napsat, aby mi zase příště potomek nevyčinil, že takový zásadní recept na blogu chybí!


V jeho dětství a mládí jsme zelňačku s nějakou uzeninou, nejčastěji drůbežím točeným salámem, dělali často k obědu i večeři, po vydatnější poléce již stačilo něco menšího, i sladké jídlo, a bylo to úsporné. Bez toho "točeňáku" se samozřejmě taky dá, určitě se objeví rady, čím vším ho nahradit. Ale my ji máme takhle nejradši, tak v tomto případě ho vyjímám z embarga. Dříve jsme s ním dělali skoro všechno, ale zůstal nenahrazen asi právě jen v zelňačce.

Nejprve dávám vařit brambory, vezmu tak dvě tři. K nim sůl a polévkové koření, taky jednu cibuli vcelku. Když jsou poloměkké, přidám půl kilogramu kysaného zelí, z něj pro jistotu vymačkám nálev do hrnku, kdyby byl moc kyselý. A vařím. Papriku přidávám později. Dříve jsem zahušťovala rovnou moukou rozmíchanou do zakysané smetany nebo domácí jíškou, obojí se musí provařit kolem 20 minut. Dnes používám instantní jíšku. Nezahušťuju moc. Přidám smetanu na vaření, na celý hrnec stačí 200 ml.lze použít i jen mléko. Vložím uzeninu na kousky, aby se prohřála, kolik mám, tolik dám, lze i vynechat. Dochutím - solí, odloženou kyselou vodou ze zelí, mletou paprikou. Zelňačka vydží dík kyselosti dosti dlouho, určitě pět dnů v chladu. Proleželá je ještě lepší. Dá se i snadno zamrazit.

Fazolová polévka zase přijde vhod, když doma nic pořádného na polévku nemám, jen nějaké divné zbytky zelenin - plechovku fazolí mívám v zásobě stále, tak se využije. I plechovka sekaných nebo loupaných rajčat či zbytek passaty se hodí.
Zeleninu dávám vařit od nejtužší po nejměkčí, začínám cibulí, mrkví, celerem - dala jsem půl sáčku mražené polévkové zeleniny a asi dva řapíky. K tomu sůl a polévkové koření. Ještě jsem měla půl papriky, šup s ní do polévky taky, udělá dobrou chuť. Pak fazole bez nálevu, rajčata, trochu jíšky.
Tentokrát jsem polévku výrazně vylepšila ještě přidáním uzených papriček z mexické konzervy, byly pálivé tak akorát a chuť polévky skvěle doladily.


Fazolová polévka se dobře přikoření rozmarýnem nebo tymiánem, může v ní skončit i nějaký masový zbytek, nejen kus slaniny. Dobře se hodí i kukuřice, samozřejmě.

Polévka v současném chladném počasí je to pravé, můžu doporučit! Zároveň taky plním svůj polévkový dluh, již jsem si vyslechla stesky, že na polévky uvádím nějak málo receptů...

Žádné komentáře:

Okomentovat