středa 14. listopadu 2012

Domácí majonéza mrknutím oka

Už jste si přečetli, co tak většinou obsahují kupované majonézy a poněkud vás to odradilo?

Udělat si majonézu domácí však není tak těžké a ani to dlouho netrvá. Stačí tyčový mixér s úzkou nádobou. Do ní jsem vložila dva žloutky, 150 ml oleje (slunečnicového), šťávu z půlky citrónu, lžičku dobré hořčice, sůl, pepř. Vejce mají být co nejčerstvější. Pak už jen ponoříme tyčák až na dno a pomalu táhneme nahoru - za 5 vteřin je majonéza hotová. Neuvěřitelné, ale funguje to!

Nevyzkoušela jsem zatím dost trvanlivost takové majonézy, nevydržela kvůli okamžité konzumaci - avšak vzhledem k rychlé přípravě to není rozhodující.
Původní recept od Nadi už jsem nenašla, ale je k mání i tady.

Určitě stojí za vyzkoušení, blížící se svátky přímo nabízejí plno možností. Předem doporučuju si majonézu natrénovat (pozor na množství soli, hořčice a citrónu). Do salátu jsem pak kvůli tučnosti přidala i zakysanou smetanu, ale to už si každý dle vlastních chutí přizpůsobí.

Žádné komentáře:

Okomentovat