neděle 20. ledna 2013

Pokusy s červenou řepou

Na podzim jsem pekla vícekrát těsto s červenou řepou, nejlépe se osvědčilo to s rumem a dobrým kakaem.
Ale zkusila jsem i verzi ještě více "ošizenou", než uvádím zde, kakaa jen dvě lžíce, půl dl rumu, méně oleje...inu, jíst se to ještě dalo, ale žádná bomba to nebyla! Chce to tedy vyvážit, ten uvedený poměr je tak akorát.


Zajímavější byl jiný nápad - upéci řepnou buchtu bez kakaa, bude červená?
Oddělila jsem si trochu těsta a upekla ho v malém plecháčku, takový jeden muffinek.


Na barvy jsem jen zírala - purpurová! Ale ouha, ta zůstala jen na povrchu, zbytek těsta se odbarvil do tmavožluté. Výsledek - velmi zvláštní, esteticky spíše odpudivé, jak pravili strávníci.
A přiznejme, že chutově též pro otrlejší, inu řepa. Jakkoli zcela nerozumím těm reakcím barviva (betakyanin, betanin - poměrně nestabilní, vliv má pH, teplo, světlo, kyslík...), nedoporučuji se o přírodní řepná těsta pokoušet!


Řepou se potraviny běžně barví (jogurty, uzeniny, cukrovinky, zmrzlina). Mně se už jednou stalo, že v tvarožníku se řepa úplně odbarvila, nyní v těstě rovněž. Přitom při vaření i pečení samotné bulvy zůstane barva zachována, v boršči se kousky sice odbarví, ale polévka růžová je. Technolog se zamyslel a pravil, že to všechno je možné, protože my ostatní smrtelníci si nedokážeme vůbec představit, jak složité reakce v takovém těstě či polívce probíhají, že zkrátka se ovlivňuje všechno se vším, a udržet stejné podmínky v kuchyni prostě nedokážeme.
Proti tomu se nedá nic říct - tak o tom nebudu dál bádat, hlavně aby se to dalo jíst...
Perlička: Šťávou z řepy se dají barvit také velikonoční vejce a dokonce i vlasy!
Ale jinak je jedno, v jakém poměru nebo tvaru řepné těsto upečete. Bábovka, chlebíček, muffiny - jak je libo. Moučník výborně vydrží i zmrazení, jen polevu bych v tom případě dala až po rozmrazení.

Žádné komentáře:

Okomentovat