čtvrtek 18. září 2014

Vaření pro jednoho znovu

Po článku o zeleninových moučnících se nyní hodně čtou i recepty s červenou řepou, to mě těší, pracuju už na dalších variantách!

Aktuálně jsem se zaměřila na vaření pro jednoho, které jsem představila v Dámském klubu.
Jak vidno z fota, byla jsem akční :)

Možná někteří vzpomenete na koloběh hovězího masa v Páralově Profesionální ženě, kdysi populárním románu: to bylo v hospodě a šlo stále o to stejné maso: první den se podávalo jako minutka, následovala pečeně se šťávou, pak plátek s omáčkou, guláš v kouscích, něco z mletého a končilo se masovou rýží do polévky... To byla nadsázka, ale ten promyšlený postup mě nadchl už tenkrát - je to dobrý příklad kuchyňských "her", které se uplatní i ve vaření pro jednoho.





Krom mých oblíbených plněných zelenin na různý způsob jsem připomínala jídla z jednoho hrnce, využití menších nádob a forem na pečení dvou odlišných pokrmů současně, malá výhodná balení a podobně.


Za nejvýhodnější považuju vaření do zásoby. Lednička při teplotě 4 stupně uchová vše nejméně týden, i vařené jídlo. Něco se dá zmrazit, něco zavařit - i paštiky, které se dobře sterilizují, nebo hotové pokrmy, jak jednoduše radila jedna z účastnic: právě vřelou polévku nalije do sklenice, uzavře a vyrobí jakousi polokonzervu, která jí vydrží nejméně měsíc (v lednici).

S výhodou se může upéci celá dávka třeba bretaňských sušenek, které vydrží nejméně tři měsíce, trvanlivé jsou i další druhy pečiva, známého jako vánoční, a taky důlkové koláčky od Retyšky:
(1/8 másla rozpustíme a necháme vychladnout, utřeme s 1/8 čerstvého změklého másla a postupně vmícháme 3 žloutky, pak 120 g cukru, z půl citrónu kůru, špetku soli a 300 g hladké mouky. Lze nechat odležet do druhého dne. Tvoříme kuličky asi 2 cm v průměru, do nich uděláme prstem důlky a pečeme dozlatova (na 180 stupňů asi 12 minut, dle velikosti, z uvedeného množství 3 plechy). Před podáváním plníme rybízovou zavařeninou, samotné sušenky vydrží několik týdnů.


Taky jsem doporučovala svoje dominové a hvězdicové vaření: na domino prostě obměňujete jednou přílohu, jednou hlavní chod. Je docela zábavné vymýšlet skládačku, aby navazovala...
začnete třeba přílohou od předchozího dne a k ní guláš. Další den guláš ohřejete, přivaříte dvě porce těstovin. Pak k těstovinám uděláte zeleninovou směs s mletým nebo uzeným masem, pokračujete směsí s rýží, které uvaříte 3 porce. Následující den jednu použijete do náplně paprik a jednu jako přílohu. Zbylé plněné papriky si ohřejete třeba s bramborem, z jejich zbytku zase uděláte třeba šišky nebo noky a přidáte k nim zelí...


Hvězdice zase symbolizuje několik rozmanitých pokrmů z jedné suroviny, která se většinou nedá pořídit v malém množství (květák, zelí, mléko...). Můžeme uvařit polévku, něco pečeného, něco s omáčkou, nějakou buchtu - třeba z dýně se dá udělat tohle všechno! I zelí nabízí plno možností, polévku, segedin, zpečené zelí, zelí s uzeninou nebo mletým masem jako náplň do slaného pečiva, zelníky třeba na způsob bramboráků, těch se může udělat opravdu jedna porce.


Ledacos se naporcovat dá, dokonce i takové vepřové koleno: když se vykostí, což jde docela dobře, je už možné si část dát zmrazit.

V jednočlenné domácnosti se může zdát problémem péci domácí pečivo - na co celý koláč, bábovku...ale možnosti řešení jsou: jednu nebo dvě porce koláče upečete v menší formě, v zapékačkách, které dáte do trouby zároveň s jiným jídlem, rovněž v něčem menším. Určitě vhodné nádobí najdete: kastról, chlebíčková forma, keramická miska.


A když už opravdu chcete jen jednu porci a rychle, použijte mikrovlnku a nějaký recept do hrnečku:
ukazovala jsem pečený sýr - stačí porci strouhaného tvrdého sýra smíchat v hrnku s jedním vejcem a asi 3 lžicemi strouhanky, dochutit a kolem jedné minuty naplno vlnit. Se zbylou bramborou máte oběd v tu ránu, a to třeba i v kanceláři, když si sýrovou směs přinesete v zavírací krabičce.


Knedlíky všech druhů uděláte taky snadno, mě baví žemlový: zbylou housku nakrájíte na kostičky, v hrnku 0,3 l rozehřejete v mikrovlnce lžičku másla, přidáte housky, polijete trochu mlékem, promícháte s jedním vejcem (nebo půlkou) a 2-3 lžicemi hrubé mouky, trochu přisolíte, připepříte, dáte špetku květu a soli. Petrželka dodá tu správnou chuť. Směs musí být řidší, jako vše, co se připravuje vlněním, které hodně vysušuje. I knedlík bude za 1-1,5 minuty hotový, stačí nakrájet. Ostatní druhy jsem nezkoušela, ale recepty jsou obdobné.

Koláčky nebo buchtičky (mug cakes) se dělají velice jednoduše: 4-5 lžic mouky, 1-2 lžíce cukru, 1 malé vejce, 1-2 lžíce oleje, 2-3 lžíce mléka, 1/4 lžičky prdopeče, zamíchat, přidat nějakou dochucující přísadu: lžíci kakaa (+ další 2 lžíce mléka), ořechy, rozinky, kokos, perníkové koření, skořici, čtvrt šálku strouhané mrkve, jablek, cukety, dýně, banánu nebo třetinu tvarohu a lžíci jogurtu. Lze použít nějakou variantu muffinového těsta, cookies, brownies, bábovku.
Jeden hrnek je hotový zase za zhruba minutu, když jich dáte vlnit najednou více, čas se násobí a hrnky je třeba během pečení pootočit. Hrnky vždy plníme do 2/3, aby těsto neuteklo. Někdy se jen nadzvihne a zase klesne, je to legrace. Kůrka se v mikrovlnce neudělá, těsto je hotové, ale zůstane bledé, proto lépe vypadají buchtičky kakaové nebo s jinou přísadou.
Je lepší nechat je chvíli vychladnout, já byla netrpělivá a zejména ta kakaová se mi při akci trochu rozdrobila. Buchtičky můžeme ozdobit nějakou polevou, krémem či šlehačkou, to jim dodá na půvabu, taky se dají použít různé tvary hrnků - já potřebovala nakrájet kousky na ochutnávku, tak jsem pekla jen v rovných kelímkách.


Tak tohle jsem všechno uvařila naživo - a asi šlo o historicky první veřejné vaření v MKP. Ještě během podzimu něco zkusíme, to však bude podnik větších rozměrů...a před Vánoci bude nějak nepčené cukroví a zdobení.

Žádné komentáře:

Okomentovat