Už to vypadá, že se vedra jen tak nezbavíme, krom pořádné klimatizace už asi není moc možností, jak mu uniknout...

V noci se ani všemi otevřenými okny uvnitř dost neochladí, i staré domy s průvany přes sklep jsou už vyhřáté (zrovna i ten jeden konkrétní, který mám na mysli)... opatření jako vaření a pečení večer, rychle připravená jídla a podobně už byla nasazena. Do zásoby jsem upekla poslední chladnější den ještě pekáč buchet z tvarohového kynutého těsta, které je vláčnější. Zatím jsou jedlé. Mimochodem, nové trouby s ochlazování pláště fakt fungují, do místnosti přijde mnohem méně tepla než u klasické staré trouby.

Pro dnešek jsem si nachystala pár chodů studené kuchyně. Dala jsem vykapat jogurt se zakysankou na domácí sýr, bude se hodit k snídani a možná i na lívance, jestli se do nich pustím.
Pak přišel na řadu ovocný mrkvový salát, moje nejoblíbenější kombinace s růžovým grepem a jablkem. Podrobněji zde.
Dnes nahradí aspoň půl oběda.
Na hlavní chod bude kuře dušené se zázvorem a kedlubnou. To jsem právě uchystala už večer a s výhodou jsem ho upekla a podusila na sporáku, ne v troubě, jak bych to dělala běžně. I těch celkem asi šest porcí se ve velkém železňáku dalo. Potřebovala jsem něco se šťávou, k snadnému ohřívání i do práce, což vyhovalo.
Kuřecí horní stehna (osolená a opepřená) jsem opekla ve dvou várkách, k druhé pak přidala dvě cibule na klínky, tři pokrájené celerové řapíky, pěkný kus čerstvého zázvoru na nudličky a vrátila do hrnce první várku kuřete. Nepatrně jsem podlila bílým vínem a dusila. Kousky netrvají moc dlouho, cca půl hodinky. Pět minut před koncem jsem přidala kedubnu na nudličky, čímž šťávy přibylo. Jeden kousek jsem zkusila zbavit kosti, abych viděla, zda je už maso dost pečené, přidala ještě pět minut a bylo to. Dochutila jsem dobrou sójovkou, ale jen lehce.

V plánu ještě jsou lívance z kefíru a zítra asi řízky (smažené ráno za kuropění), protože jdou jíst i bez ohřívání a se studeným bramborovým salátem, spíš vídeňským, tedy bez majonézy. Dělám ho tak nějak okometricky, kdo chce přesný recept, najde osvědčený zde.
Zmrzlina z domácích zdrojů je v mrazáku a nápoje se chladí, včetně kafe. Nejvíc piju vodu s citrónem, pivo nechávám osobě blízké. Dělat toho moc nejde, jak sleduji, brousí dnes po webu na prázdninovou sobotu docela dost lidí...třeba něco využijete.
Jaké triky na vedro používáte vy?



Žádné komentáře:
Okomentovat