úterý 8. listopadu 2016

Citróny - sirup i marmeláda

Musím se s vámi podělit o dobré nápady a jednoduché postupy: vyžadují jen trochu trpělivosti, neb za nás pracuje hlavně čas...




Minulý týden jsme zrovna nakoupila pěkné čerstvé citróny za dobrou cenu, tak snad na nějaké takové taky narazíte. Citrónový sirup jsem vyzkoušela už zjara, když jsem vymýšlela nějaké domácí limonády pro Restaurant Day a jiné akce. Je s ním pak už snadná práce, a to jsem potřebovala: dochutit se dá okurkami nebo mátou nebo jiným ovocem, a je to. Nemusí se stěhovat litry tekutin, pitná voda na místě bývá. Podle podmínek se samozřejmě hodí i led. Zbytek sirupu jsem testovala na výdrž - uchovaný v ledničce vydržel vždy nejméně dva měsíce, tak o to taky není starost. Krom toho všem tak chutná, že dlouho nepřežije. Uchovávám v barevném skle, tady kvůli barvě foto barelu:


Sirup: 4-5 citrónů omyjte a nakrájejte na kolečka asi 3 mm silná (používám mandolínu, V-krouhač). V hrnci nebo míse zalijte 1/4 litrem vody, aby byly citróny skoro potopené, zakryjte poklicí a dejte do chladu odstát na dva dny. Pak vše slijte na cedník s jiným hrncem, vymačkejte také pořádně všechny nakrájené citróny, aby v nich nezbylo moc šťávy, a pomalu zahřívejte. Přidejte 1/2 kg krupicového cukru a míchejte do rozpuštění, ale aby se sirup nezačal vařit. Pěnu shora seberte a můžete naplit d lahví. Z tohoto množství bude tak 1 a 1/4 litru sirupu.

Poměr citrónů a vody jsem upravovala, aby sirup nebyl moc slabý. Také jsem použila všechnu kůru. Kdo nemá mírnou hořkost citrusů rád, může z půlky citrónů dát jen šťávu.


Pod vlivem četby dalších receptů o zavařování jsem začala zpracovávat i zbylé citróny na marmeládu. Dělám leta pomerančovou, tak jsem to vzala podle stejného mustru.

Marmeláda:
Vymačkané citróny (1/2 kg) znovu zalijte vodou (asi 1/2 l) a dejte vařit doměkka přibližně jednu hodinu. Nechte stát do druho dne, aby se vyvinul pektin. Pak přidejte cukr - polovinu váhy směsi ovoce, tj. asi půl kila. Dobré je zvážit si předem hrnec, v kterém budete marmeládu vařit. Vyberte nějaký se silným dnem, aby se marmeláda nepřipalovala. S cukrem už vařte mírněji do zhoustnutí. Nevadí, že je kůra na větší kusy, překrájím jen ty největší. Zrníčka se téměř rozvaří. Kdyby se vám zdála marmeláda moc kyselá, přidejte ještě cukr a vařte dalších cca 10 minut. aby se dobře rozpustil.


Když budou citróny čerstvé, zželírují samy od sebe, ale jak to přesněji poznat, nevím: jednou se mi to povedlo krásně, stačilo povařit tak tři čtvrti hodinky a želé tuhlo jak divé. Většinou však ztuhne tak napůl nebo by se muselo vařit hodně dlouho (3 hodiny), až výrazně sníží objem. Ale můžeme přidat i trochu gelfixu, který krom pektinu obsahuje i konzervaci. Stačí tak polovina množství, než je v návodu. Směs ze sáčku promícháme s 2 lžícemi cukru a povaříme deset minut.

Marmeládu naplníme do skleniček, budou tak tři čtyři, otřeme, uzavřeme a otočíme na 5 minut. Jestliže marmelády bez konzervace chceme uchovat déle, raději je ještě zasterilujeme. Vařím klasicky ve vodě 20-30 minut.

Když marmeládu z citrónů ochutnáte, hned poznáte, že ta práce s ní se vyplatila!

Žádné komentáře:

Okomentovat