středa 19. listopadu 2008

Květákovky

Květák u nás nejčastěji konzumujeme v téhle formě - je to jednodušší než smažit celé růžičky a chutnější než mozeček. Květákové placky se dělají různě, nejhorší varianta podle mě je hodně ho rozvařit, přidat spoustu mouky a mléka, zato málo vajíček a stvořit tuhé placky, co leží v žaludku…snad ty moje jsou jiné.
Květák nastrouhám syrový, košťál vyhodím (nebo by se dal přidat do polévky).
Osolím. Přidám 3-4 vajíčka, trochu mléka, trochu mouky, trochu květu, pepře. Nebo kari. Směs by měla být tak akorát, aby držela pohromadě.
Smažím na troše oleje, podávám samotné s tatarkou nebo jinou omáčkou a zeleninovým salátem, případně s bramborem, případně naopak jako přílohu k masu. Pobyt v mrazáku i ohřívání snášejí dobře.
Když je květák moc veliký, může se i na tu polévku kousek nechat. Stačí rozebrat či rozkrájet na malé růžičky, přidat vody jeden dva centimetry nad ně, povařit se zeleninovou kostkou, doplnit mlékem, přisypat nudle, případně trochu zahustit hotovou světlou jíškou, zjemnit oříškem másla a špetkou květu…a druhý či třetí den proleželou podávat. V té čerstvé květák totiž skoro není k poznání!

Žádné komentáře:

Okomentovat