pondělí 23. března 2009

Šťouchaná buchta

Je to buchta s vtipem, hravá, navíc z kategorie "chutná každému". Předvedla se s ní jednou neteř, pak jsem si našla recept i na vareni.cz, ale nyní už tam zas není. Takže jeho původce asi zůstane anonymní stejně jako jiní lidoví tvůrci, třeba autoři písní.

Celkem obyčejné třené těsto (350 g polohrubé mouky, 200g cukru, 1 prášek do pečiva, 120g rozpuštěné Hery, 2 vejce, 2 lž. oleje, ¾ hrnku mléka, špetka soli) upeču na hlubším plechu vyloženém pečícím papírem (nebo vymazaným a vysypaným) dorůžova, stačí tenčí vrstva. Jednou se mi těsta zdálo málo a dala jsem ho jen do pekáče, jenže bylo vysoké až moc.
Ideální je plech tak 30 x 40 cm, takový mi nedávno oprýskal a byl odsunut do kontejneru, tak jsem si zmenšila větší plech pomocí chlebíčkové formy a pečícího papíru. Když to budete někdy zkoušet, raději se vyhněte nádobí s nepřilnavým povrchem, to nemá rádo vypékání naprázdno.
Když strčím těsto do trouby, začnu si chystat polevu - najednou rozpustím 180g másla (nebo Hery, Omegy, palmového tuku), 4 lžíce rumu a 3 lžíce horké vody. Opravdu se musí tekutina dát do tuku hned, jinak se to nepovede! Když tuk rozpustíte a potom přidáte tekutiny, poleva se nespojí. Abych se blýskla drobtem vyčtených mouder, tuk s vodou je emulze, ne roztok, takže choulostivé, neb spojujeme látky, které se mísí nerady, je nutno je nějak přelstít -tady tím společným zahříváním, aspoň doufám, že jsem to pochopila správně.

V jiné misce smíchám 300g cukru moučka se 40 g kakaa a sypu do rozpuštěného tuku, míchám, dokud se suroviny nespojí. Nechám částečně schladnout.
Do teplého upečeného těsta ihned obrácenou vařečkou nadělám šťouchance, dosti blízko u sebe.
Polevu postupně liju na buchtu do všech dírek, aby prosákla co nejvíce dovnitř, že nateče kolem, tolik nevadí.
Nechám zatuhnout na chladnějším místě. Tentokrát byla poleva hustší zřejmě dík "lepšímu" kakau, ale i tak udělá parádu! A jak se doporučovalo v jednom americkém foodblogu u nějakého jiného koláče: čekáte-li návštěvu vaší bývalé učitelky dějepisu, podávejte se šlehačkou!

Žádné komentáře:

Okomentovat