středa 25. března 2009

Boršč

Řepa již čeká, nabízí svou sytou barvu, alena pečení je jí málo, bude boršč, už dlouho jsem neuvedla žádnou polévku.
Boršč se dá udělat na řadu způsobů, pro vegetariány i všežravce, dokonce i pro ty, co řepu nejedí! Tím nechci říct, že ho bude jíst každý, boršč vyvolává řadu asociací a emocí, má milovníky i odpůrce…My v středních letech pamatujeme, jak se na něj chodilo na Příkopy do Sevastopolu, kde v módně střižené sámošce se servíroval na tác do misky tento symbol života spřáteleného sovětského lidu, mohl být se smetanou nebo bez, mohl se k němu zakoupit mastný piroh s náplní a bylo to naprosto světácky světové!

Recept získaný v komunitě sousedek na Severu byl poměrně složitý, takže jsem jen s mírnou nadsázkou říkala, že to je jako tři polévky dohromady: hovězí, zelná a rajská. Zvlášť se vařilo hovězí na vývar, zvlášť zelí se zeleninou. Odbočkou přes vegetariánské období jsem se dopracovala k mnohem jednoduššímu pojetí.
Do velkého hrnce dám vařit vodu, zatím jen něco přes půlku. Pak je potřeba tak půl hlávky bílého zelí - nakrouhat, hodit do vody. Jednu řepu - omýt, oloupat škrabkou a nakrouhat nebo pokrájet na hranolky, přidat k zelí.
Suroviny však můžeme obměňovat podle momentální situace a znám osoby, které i řepu vynechávají. Dál přidám nějakou polévkovou zeleninu, čerstvou nebo mraženou (směs na svíčkovou, francouzskou, jinou). Tentokrát jsem měla načatý sáček s polévkovou směsí a kus celeru. Pak přihodím pěknou cibuli vcelku, nové koření a pepř, bobkový list, dvě bujónové kostky a sůl.
A vařím, až nejtvrdší zelenina změkne, tak půl hodiny.
Barevně je tahle fáze vrcholná: řepa zbarvila vodu karmínově a ještě neobarvila ostatní zeleninu, která si ponechává původní barvy, vývar je čirý, nezkalený jíškou…pastva pro oči!

Tentokrát jsme si dokončení nechala na druhý den, protože mi to lépe vyhovovalo časově a protože také je zelenina druhý den lepší!
Dávala jsem dřív vlastnoruční jíšku, nyní vezmu instantní, ale nehustím moc. Přidá se ještě rajský protlak nebo sekaná rajčata (jen ne kečup), vše se dosolí, přikyselí, zjemní omastkem - nejlépe asi chutná sádlo, ev. máslo, přidá se rozdrcený nebo pokrájený česnek podle chuti. A samozřejmě se krom zbytku jakéhokoli masa dá přidat i kus klobásy či párků, pokrájených na kolečka. Poslední tečku udělá lžíce zakysané smetany do každého talíře.
K boršči je možno chroupat chipsy, chuťově ho báječně doplňují. Ani ty zmíněné pirohy nejsou špatné, stačí z "továrního" listového těsta a naplnit kouskem ochuceného mletého, může být dosti nastavené strouhankou, neb těsto i maso jsou tučné až až. Ohřívaný (i zmražený) je taky moc dobrý, a když se vrátíte vyfoukáni zvenku, přijde určitě k chuti!



Žádné komentáře:

Okomentovat