sobota 28. března 2009

Velšský králík čili chlebová pečeně

Je to recept mírně upravený, původem možná z Apetitu. Patří mezi ty, co vám díru do rozpočtu neudělají a dá se snadno upravit i pro vegetariány.

Na "králíka" je ta pravá chvíle, když zbývá tvrdnoucí chléb. Nakrájím si ho na kostičky a není-li ho dost, tedy tak 4 šálky, odložím v sáčku do ledničky a čekám na další skývu…
Pak se pustím do přípravy králíka: dvě cibule, stroužek česneku, šálek strouhaného celeru a půl šálku mrkve opeču na oleji nebo jiném tuku (sádle) ve velkém kastrolu. Do omaštěné zeleniny ještě k opečení nasypu chleba. Na vše nadrobím jednu až dvě kostky bujónu nebo bylinek, zaliju vařící vodou z konvice v množství asi jeden šálek, promíchám, aby se rozmočilo, a pokud se mi zdá tekutiny málo, ještě přidám. Nechám odstát do vychladnutí, ale častěji do doby, kdy se mi to hodí. Velšského králíka totiž můžeme klidně chystat na etapy.
Předehřeju si pak troubu, do směsi rozbiju 2 až 3 vejce, sůl, bylinky a koření - majoránku, kmín, pepř, tymián, bazalku, rozmarýn, šalvěj, lze i kopřivy a pažitku, promíchám, ochutnám.
Hmota se může péci jako šiška, jen se přikryje proužky slaniny. Je-li však hmota moc měkká, trochu se roztéká, je-li tužší, je pak i pečeně suchá a drobí se. Tak jsem tentokrát zkusila upéct králíka ve formě, v bábovce, která je dostečně velká. Vylepšila jsem to tím, že jsem ji celou vyložila plátky slaniny.

Chlebová pečeně krásně voněla, šla i snadno vyklopit - docela pěkná podívaná, ne?
Chutná zatepla se salátem k večeři, na svačinku studená či ohřátá, opečená v plátcích na pánvičce. Její konečnou chuť a konzistenci hodně ovlivní to, jak moc či málo jsme zeleninu a hlavně chléb na začátku opekli, ale to už si musí každý přizpůsobit svým chutím.
Své strávníky si chlebová pečeně najde a je to další tip, jak připravit tradiční zimní zeleninu.


Žádné komentáře:

Okomentovat