úterý 25. srpna 2009

Papriky pečené se sýrem

Za letních dnů přijde plněná paprika k chuti, ale spíš v nějaké lehké kombinaci, než klasická s masem a omáčkou. Taky je zapékám s kuskusem (a cuketou a sýrem), ale i to se mi ještě zdálo moc hutné.
Když jsem si domů přinesla osm pěkných světlých paprik, vyštrachala jsem jednu takovou kombinaci ve vystříhaných starších receptech z bůhvíjakého časopisu na barevném papíře - progůglovala jsem tedy ještě In, abych si ověřila, zda nenosím sovy do Atén či někomu nelezu do zelí (vlastně do paprik). Receptů plno, ale většinou v kombinaci i s rajčaty nebo s fetou a jinými sýry. Pak jsem se už pustila do vaření i focení.
Zapnula jsem si troubu na 220 stupňů. K plnění jsem vzala všech osm paprik, očistila. Nebyly moc malé, protože prostě žádné malé nebyly. Ale i tak mi stačilo na náplň 300g balkánského sýra, dvě menší vejce, česnek a kousek kapie. K tomu jsem ještě přidala dvě klobásky místo 150 g nastrouhaného salámu. Kořenila jsem pepřem a čerstvým rozmarýnem.
Sýr se nejlépe rozdrobí mezi prsty, vidličkou jsme si zpočátku pomáhala, ale šlo to ztuha. Přidala jsem ostatní suroviny a promíchala, že se náplň drobí, nevadí. Solit netřeba, česnek i rozmarýn dodají vůně středomoří. Klobásky jsem si pokrájela podélně na čtvrtky a napůlila, abych je mohla vkládat do paprik. Do trochy náplně jsem přidala dva kousky uzenky, doplnila na jeden až jeden a půl centimetru od kraje, aby náplň nevytékala.
Potřela jsem je olejem a rozložila na grilovací mřížku, do trouby jsem vložila plech, jak "pro jistotu" radili v původním receptu.
Kdepak pro jistotu - holá nutnost to byla! I když nebyly papriky plněné moc, sýr se trochu roztékal a samotné taky pouštěly šťávu, tak to by určitě troubě nesvědčilo. Obracení kluzkých lusků ani manipulace s roštem a plechem nebyla zrovna nejsnadnější. Na pořádném grilu by se pekly snad o něco lépe, budu to muset někdy vyzkoušet. Anebo na plechu s papírem.
Dozlatova, tedy ze všech stran, se papriky pekly přes půl hodiny. Odměnou byla jejich chuť, hned jak částečně schladly - obávanou slanost náplně dužina papriky skvěle vyrovnala a rozmarýnový nádech letní chuť podtrhl. Podávané s chlebem za tepla i za studena poslouží coby lehké jídlo. Výborně se k nim hodí lehké bílé víno.

Žádné komentáře:

Okomentovat