Těžko bych dokázala rozhodnout, ke kterým prázdninovým lokalitám patří borůvky nejvíce - ale v těch mých nejoblíbenějších, na Šumavě i v Jizerkách, jsou nepochybně součástí "značky" - borůvkové knedlíky, koláče, palačinky a poháry jsou snad povinnou součástí nabídky stravovacích zařízení všech podob.
V Jizerkách zrají začátkem srpna, v době naší dovolené.
Ovšem bobulka k bobulce, to není zrovna můj styl práce, od trhání mě odrazovala i osoba blízká, a tak jsem se opět více než týden přesvědčovala, že borůvky ještě nemají žádnou chuť, že je beztak nepotřebuji, že jeden koláč osoby blízké snadno oželí, že sbírání je hrozná práce, k tomu horko a hmyz...až jsem nakonec němému vábení všudypřítomných keříků podlehla. Borůvky zatím zesládly a na pohodlných místech, tedy nikoli v předklonu, jsem nakonec za přispění své nezdolné matky natrhala aspoň litřík. Byla to taková pravá prázdninová činnost, při níž jsme mohly nostalgicky zavzpomínat na mnohé dávné letní pobyty a z dnešního pohledu až neuvěřitelné podmínky.
Až doma jsem hledala nějaký borůvkový nápad, však na blozích je receptů fůra, ale jak bylo dusno, neměla jsem chuť do pečení ani konzumování klasického koláče. A to je ono - udělám koláč s borůvkovým smetanovým želé! Vždyť tu od jara přemýšlím, s jakým čerstvým ovocem ho vyzkoušet, tak proč ne s borůvkami? Sama bych asi nad Želatinovým ztužovačem mávla rukou, ale když jsem u jedné kamarádky ochutnala její verzi s kakaovým korpusem a broskvovým kompotem, vyzkoušela jsem ho také.
Dokoupení ingrediencí nebylo náročné, ztužovač želé jsem měla doma. Je potřeba 700g hmoty, tedy dva 200g kelímky zakysané smetany 15%. Dá se použít i ušlehaná šlehačka a tvaroh, to by však chtělo párkrát vyzkoušet, aby hmota nebyla moc nebo málo tučná a hutná. Zakysaná smetana je osvědčená, snadná volba. Zbytek, tedy 300g, budou tvořit borůvky a cukr. Dortový korpus jako podklad postačí, když se mi nechce péct. Kupuju ho snad jednou za rok - tenhle z Alberta však byl nějaký lepší a chutnější, ne takové nakypřené nic, ani nebyl cítit žádnou umělou příchutí, ale obal vypadá stejně - nebo aspoň pod mou hranicí rozlišitelnosti, zvlášť při té roční frekvenci
Do větší misky podle návodu jsem nasypala želé, k tomu 1 dl vlažné vody a teď jen krátce rozšlehat, hned přidat jednu smetanu, zamíchat, druhou, znovu zamíchat, přisypat čisté borůvky, pár jich lze rozmačkat do hmoty a ochutnat, zda je dost sladká i kyselá.
Stačí navršit na těsto a uhladit - v lednici ztuhne nejdéle do dvou hodin.
Přikryla jsem ho průhledným obalem od korpusu. Krájet šel pěkně, borůvkové puntíky vypadaly dekorativně a šlehačka navrch ani nebyla třeba.
Výborný musí být s jahodami - s čerstvými jsme to letos nestihla, zkusím třeba i mražené s cukrem, ale i všelijaké kompoty lze použít, a to i se šťávou. Jen čtěte návod na ztužovači, na které ovoce nefunguje: ananas, papája, fíky.
Pro jednoduchý postup i minimum nutného vybavení se z tohoto koláče stává favorit dovolených v podmínkách téměř polních: stačí mísa, metlička a lednička! Je i dobrým námětem pro společné vaření s dětmi.
Žádné komentáře:
Okomentovat