úterý 7. září 2010

Botanicus

I v tom letošním počasu se objeví semtam den k výletu jako stvořený. Návštěva areálu zahrad a historického městečka fy Botanicus v Ostré nám zabrala čistého času víc jak půl dne, ale ukážu tu hlavně to, co se týkalo jídla.
Zahrady jednotlivých typů jsou oddělené zajímavými živými ploty. Pěstuje se výhradně organicky, okrasné části se střídají s produkčními a plodiny fima využívá hlavně pro svou potřebu.
V klášterní zahradě mezi buxusovými ornamenty najdeme bylinky - šalvěj, levanduli, tymián. Cihlové lavičky jsou zase porostlé mateřídouškou.
botanicus
Kraj je to úrodný, jak jsme viděli cestou. Zelenina se tu daří, jen jsme jako návštěvníci nepochopili, k čemu má sloužit, dočetla jsem se o tom až zase doma na webu.
V zeleninových zahradách je sbírka mnoha odrůd rajčat, žlutá, masová, cherry, hruštičky, podlouhlá. Jde o výzkum jejich odolnosti vůči houbám. Rozumně vyfotit se mi to nepovedlo.
Vedle záhony s lilkem, mochyněmi, celerem, fazole pomalu zarůstají proutěnou kontrukci. V zadní části upoutalo dýňové pole - dýně několika druhů a v mnoha velikostech září do dálky.
botanicus
Mezi nimi u kraje živořily i nějaké okurky. Pár záhonků v středověké zahradě bylo spíše ozdobných, nejdekorativněji vypadal len v proutěných plůtcích.
botanicus
V areálu jsou i úly a chov hospodářských zvířat. Všude se najdou různá odpočinková zákoutí. Na nedostatek pravidelné péče doplatily hlavně dva labyrinty, ale i tyto kamenné valy.
botanicus
botanicus
Inzerovaná nabídka středověkých pokrmů včetně fotografií vypadala lákavěji než ve skutečnosti. V nabídce byl jen kuřecí plátek ( o medu se nemluvilo ani nepsalo), kuřecí špíz, bramborák a sladké palačinky nebo vdolky. Tzv. hodovna je vzdušná, vysoká, s hrubými dřevěnými stoly, i ostatní zařízení co možná stylové.
botanicus
Servíruje se na březových prkénkách, ovšem na papírovém talíři. Příbor není umělohmotný, ale z dřevěné dýhy. I koše na odpad jsou stylové, z kmenů stromu, s bytelnými víky s kovaným uzávěrem.
K pití nedostanete žádné barevné limonády, jen vodu s přírodní šťávou, pivo, káva se nepodává, čaj ano. I medovina a víno. Zvolili jsme ty špízy a k nim bramboráky místo nabízených brambor. Vzhledem k podmínkám byly docela dobré, měkké i šťavnaté, s trochou slaniny a cibule. Doplněné nasládlou omáčkou nebyly špatné. Bramboráky byly na chuť dobré, s nějakými celozrnnými přídavky, jen příliš nasáklé olejem.
botanicus
Keltskou palačinku jsme si už nedali, ale vyrábí se stejně jako v Bretani, je z pohankové mouky a pečená na speciální elektrické plotýnce. Podávala se s marmeládou.
botanicus

botanicus
Ještě se nabízely nějaké vdolky s tvarohem a kynuté koláče, slané škvarkové placky.
Stejně jako u předvádění řemesel je i tady personál v přírodním oblečení se stylovými středověkými prvky.
Během speciálních akcí - slavností se asi nabídka dosti mění k lepšímu, všude totiž jsou zařízení na pečení mas, uvnitř i venku.
Mlýnské kolo v historickém městečku se zdatně točilo.
botanicus
V sousední prodejně se v oboru jídel nabízely aromatizované oleje a octy, několik typů čatní, marmelád, medů, čaje. Nabídka se, myslím, v posledních letech  dosti omezila. Proklamovaný prodej organicky pěstované zeleniny a ovoce se zrovna nekonal. Vystavené dýně byly ještě z loňské úrody.
Středověký kolorit tu slouží hlavně jako marketinkový tah - šikovně spojuje zábavu s utrácením. Z tohoto hlediska je asi třeba Botanicus posuzovat. Předvádění řemesel a surových produktů v historických kulisách ozvláštní nabídku a dává prodeji punc osobitosti. Firma ale i zvelebuje okolí, předvádí k přírodě šetrný způsob hospodaření, poskytuje pracovní uplatnění pro místní.
A pokud není areál přeplněn, je to i přes jisté rozpaky příjemné místo k rekreaci. Nejvíce si tu užijí děti při zkoušení různých jednoduchých řemeslných činností.

Žádné komentáře:

Okomentovat