pondělí 19. listopadu 2012

Moučníky s červenou řepou, nejen muffiny

Moučníků založených na zelenině už mám vyzkoušeno pěknou řádku, ale červená řepa ještě chyběla.Recept nabízí snad všichni známí kuchaři, a to víceméně ten samý - hodně čokolády, hodně vajec, dobrá poleva navrch. Najdete i tady.


Ale pátrala jsem dále, objevila ještě několik jiných variant, a pustila se do jejich kombinace. Tedy vynechala jsem tu veganskou, kde byly použité fazole, vlastně místo vajíček... Líbil se mi spíš australský chocolate beetroot cake, nakonec jsem zkusila tento poměr surovin:

250 g červené řepy, 2-3 vejce, 180 g mouky, 150 g hnědého cukru, 150 ml oleje, 75 g kakaa, 1 prdopeč, 1 dl rumu


Je to vlastně obyčejné třené těsto, není třeba při zpracování strojem vymýšlet, kolik misek na mokré a suché suroviny použít, zda šlehat extra sníh a podobně. Vsadila jsem na zcela jednoduchý postup.
Nejprve jsem do mísy nastrouhala upečenou řepu. K ní jsem přidala vejce, olej, hnědý cukr, rum a prošlehala. Pak jsem přisypala mouku, prdopeč, kakao. Vážím odečítáním z celého balení, případně sejmu mísu z mixéru, vynuluji a přidám další suroviny. Na všechno mi stačí jen ta jedna mísa.


Těsto se mi zdálo dosti řídké, ale nechala jsem ho tak. Rozdělila jsem ho do 12důlkové muffinové formy a ještě mi zbylo trochu do malé chlebíčkové. Samozřejmě se dá použít i jiná forma, třeba pekáč nebo kulatá dortovka.
Pekla jsem asi 40 minut, chlebíček déle. Zkoušela jsem špejlí, zda těsto nelepí. Podle barvy se nic nepozná, ale přepečené těsto s kakaem dobré není. Také je možné na zkoušku jeden muffin i s košíčklem vytáhnout a zjistit, zda odspoda není moc měkký.

Výsledná krásná načervenalá barva velmi připomíná barvu amerického Red Velvet Cake, proto jsem pátrala, jestli nemá s řepou také něco společného: skutečně se do něj červená řepa přidávala a přidává, i když dnes už hlavně červené barvivo. Američané prostě obarvené dorty milují, jak mám potvrzeno od nedávné návštěvy.
Ale "červený samet" původně získal barvu po reakci podmáslí a octa s kakaem, které bylo jinak zpracované než dnešní kakao holanského typu (méně zásadité), tak červená či červenohnědá barva více vynikla. To mi už dává smysl. Za války se z úsporných důvodů používalo pyré z červené řepy (více na Wikipedii). Red Velvet Cake se podává s bílým smetanovým krémem.

Tohle těsto chutnalo hlavně kakaově. Když o řepě víte, jemně vám ji chuť připomene, ale nijak výrazně nevyčnívá. Buchta je vláčná, šťavnatá. Možná zkusím ještě trochu jiný poměr, oleje se mi zdálo být ještě až moc, přidala bych trošku mouky - jakmile se k repete dostanu, připíšu sem výsledek. Červená řepa v téhle podobě ani polevu nepotřebuje, ale jako korpus na dort by jistě obstála - s kakaovou nebo bílou smetanovou by určitě zabodovala.

Zkušenosti s opakováním:
Řepu jsem jen uvařila, bylo to rychlejší a lépe se loupala i strouhala - avšak už po přidání kakaa se těsto udělalo hnědé a ne tak červené jako na fotkách, tomu nerozumím :(
Dala jsem trochu víc mouky a méně oleje, těsto bylo soudržnější a řepu vůbec nepřipomínalo. Myslím, že stačí držet se v těchto mezích: 250 g řepy, 3 vejce, 140-180 g cukru, 180-220 g mouky, 130-150 ml oleje, 0, 05 - 0,1 l rumu, 40-60 g kakaa, 1 prdopeč.


Výsledná bábovka byla hodně kakaová, tmavá.

Žádné komentáře:

Okomentovat