pátek 13. září 2013

Moje televizní zavařování

Splnil se mi jeden z blogerských snů, když jsem byla pozvána vařit do televizního Dobrého rána. Můžete shlédnout z archivu, podle obsahu všechna zavařování.



Tady uvádím všechny recepty, které jsem na místě navařila, i když o většině najdete na blogu i starší články s podrobnostmi:

Paštika

500 g tučnějšího mletého vepřového, 250 g drůbežích jater, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 3-4 lžíce fernetu, sůl, vrchovatá kávová lžička nadrceného koření: pepř, jalovec, nové koření, tymián, muškátový oříšek.
Maso se všemi dalšími surovinami promixujeme tyčovým mixérem, silně ochutíme a necháme 1-2 dny odležet v chladu. Před naplněním do sklenic ještě ochutnáme, dosolíme, případne vmícháme další přísady (olivy, ořechy, sušené ovoce, pomerančovou kůru, měsíčky jablek, žampiony, kostičky jazyka nebo špeku atd.), dobře setřeseme, aby nezůstaly v hmotě bubliny. Plníme max. 1,5 cm pod okraj. Zakryjeme alobalem a pečeme ve vodní lázni na 160-180 stupňů asi 1 hod. Sklenice uzavřeme víčky a otočíme, pro delší uchování je další den sterilujeme 30 minut.

Ovocná hořčice

1 kg ovoce (slívy, blumy, švestky, hrušky, jablka), 300 g cukru, česnek, pepř, další koření (prášková hořčice, koriandr, skořice), sůl
Ovoce vypeckujeme či vykrájíme a dáme rozvařit. Promixujeme tyčovým mixérem na kaši, přidáme cukr, sůl a koření, dochutíme, ještě pět minut provaříme a plníme do sklenic, otočíme na víčko (stačí 5-10 minut).

Švestková čokoláda

1 kg švestek, 600 g cukru, 50 g čokolády na vaření, 3 lžíce kakaa, skořice, vanilka, 100 ml rumu
Švestky rozvaříme a rozmixujeme (nebo naopak), po 20 minutách přidáme cukr a koření a po dalších 5 minutách odstavíme, vmícháme kousky čokolády a kakao. Ideálně necháme odležet do druhého dne. Lze též pokračovat ihned a vařit dalších 20 minut. Nakonec vmícháme rum a naplníme do sklenic, na 5-10 minut otočíme na víčko.

Zelí kysané ve sklenicích

zelí na krouhání, sůl (20 g na 1 kg zelí), kmín
Zelí nakrouháme, promícháme se solí a kmínem a pomačkáme. Necháme nejméně dvě hodiny odstát. Napěchujeme do sklenic tak, aby nezůstávala volná místa. Plníme 2,5 cm pod okraj sklenice, uzavřeme a necháme stát na táce na teplém místě cca dva týdny. Víčka se vydují, a když splasknou, je zelí hotové. Uložíme na chladnější místo.

Hrušky ve víně

7 hrušek, 0,7 červeného vína, asi 300 g cukru, citrón, celá skořice, pár hřebíčků
Hrušky oloupeme a rozpůlíme, vykrojíme jadřinec se stopkou a vkládáme je do menšího kastrůlku s vínem. Přidáme cukr a koření a zvolna vaříme, až hrušky změknou a změní barvu a sirup se svaří zhruba na polovinu. Přendáme do sklenic, otočíme a necháme odležet, až hrušky dostanou barvu vína. Vydrží. Podáváme se šlehačkou, zmrzlinou či zakysanou smetanou.

Marinované lilky

lilky (na 1 velkou sklenici 2-3 kusy), cibule, česnek, pepř, sůl, olej, vinný ocet
Lilky nakrájíme na plátky 3-4 mm silné, solíme po obou stranách a skládáme na talíř. Necháme min. 3/4 hodiny vypotit. Osušíme papírovými utěrkami a na rozpálené pánvi na troše oleje opečeme po obou stranách. Zároveň orestujeme plátky cibule a česneku. Lilky skládáme do sklenice, prokládáme cibulí, česnekem a mletým pepřem. Nakonec zalijeme vinným octem, aby všechny pátky byly potopené, a necháme 2-4 dny proležet. Můžeme sterilovat (stačí 10 minut mírně vařit). Podáváme jako zeleninovou přílohu k masu nebo s jogurtovým dipem a pečivem jako předkrm či svačinku.


Od neděle jsem si připravovala suroviny, další vybavení, postup prací, nakládala maso na paštiky, co šlo, krájela a loupala předem. Natáčení probíhá v Brně, a tak to znamenalo vstát už po jedné hodině. Ale přípravy vyšly, na místě jsme byli včas, a potom už to šlo ráz na ráz - maskérna, mikrofon, kuchyňský pultík, moderátoři - a točí se. Mimo záběr chodili různí lidé a chválili, jak to tam voní. Na závěr servírovaná paštika i lívanečky s švestkovou čokoládou měly úspěch. Pak rychlý úklid, podpis na smlouvu - a rozloučení.
První živé vysílání je za mnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat