neděle 8. prosince 2013

Čokoláda jako dárek

Dostala jsem dárek - degustaci čokolády. Samozřejmě čokolády těch nejlepších značek.


V místě konání už čekaly na patnáct účastníků potřebné degustační potřeby: nabídka s popisem vzorků, tužka, talířek, voda a kousky pečiva.
Jak se správně degustuje? Stačí umět zapojit všechny smysly - a nakonec pomalu ochutnat. Čokoládu jsme dostali bez určení a měli podle popisů hádat, o kterou se jedná. Některé druhy byly rozpoznatelné obtížně, jiné snadno. Pomáhaly v tom i zajímavé příchutě. Rozdíl byl i v jemnosti čokolády podle odrůdy, na chuť má vliv i umístění plantáže a pečlivost zpracování.
I u jiných potravin mě zajímá, z čeho mají být vyrobené a jak mají chutnat neošizeně, "správně", a to je u čokolády docela jednoduché: skládá se jen z kakaa, kakaového másla, cukru (třtinového) a sojového lecitinu coby emulgárotu, do mléčné se přidává sušené mléko. Žádné další přísady do ní nepatří, samozřejmě krom ochucených čokolád. Jaká příchuť byla nejexotičtější? Asi plod baobabu, podobný citrusům. Zaujala mě i bílá čokoláda s kardamomem a jogurtem - ta se vyrábí jen ze samotného kakaového másla. Zajímavé jsou i drcené boby, možná znáte příbuznou čokoládu s drcenou kávou.

Postupně jsme se dozvídali všechny zajímavé informace o pěstování i zpracování kávy, použití různých přísad. Že je největším producentem kakaových bobů Pobřeží slonoviny, jsem neměla nejmenší tušení...ale ty nejkvalitnější čokolády pocházejí naopak z malých farem a od malých zpracovatelů, často rodin, které si pěstují svůj firemní příběh a podobně jako u jiného značkového zboží vytvářejí legendu a všechen ten...divadlo? kolem.
Mezi přítomnými byla nejvíce ohodnocena hořká čokoláda s baobabem, vysokoprocentní mléčná, jemná mléčná s mořskou solí. Ale samozřejmě jsme neochutnali celou nabídku firmy. Když posloucháte o celém tom čokoládovém minisvětě, máte pocit, že je to obor zcela zásadní. Pyšní se dlouhou historií, mýty, vlastními technologickými vynálezy, módou, soutěžemi i falšováním.


Když jsem si předem četla, že ochutnávka bude trvat dvě hodiny, zdálo se mi to dlouhé - ale při zajímavém programu čas utekl rychle. Ještě jsem si nakonec rychle zapsala jeden receptík z čokoládové kuchařky. Obávám se, že takovým výborným čokoládám se podlehne snadno. Však se podívejte sami. Čas přání je právě tady...

Žádné komentáře:

Okomentovat