Už je to neodvratné - největší svátky máme na dohled. Okna jsou umyta, to jsem mohla sledovat v okolí už před několika týdny. Domácnosti patrně též budou pečlivěji vycíděny, jak se na jarní novoročí patří - smyslem lidových zvyků je to stejné, jako na Vánoce, vyčistit domácnost od zlých sil a všech nekalostí a začít roční cyklus spolu s novým hospodářským rokem...podpořit růst a plodnost dmoucím se pečivem a dalšími jarními zázraky jako zelené byliny, vejce a mladé maso.

Ano, křesťanství k tomu dodalo svoje příběhy, rovněž působivé, ale nemám dojem, že by byly lidmi šířeji přijaté. Na Vánoce ještě Ježíška a jesličky vidíme všude, ale ukřižování a zmrtvýchvstání Krista nějak "netáhne". A půst taky ne.
Nesnesitelně kýčovité levné sladkosti a dekorace jdou dost proti každému smyslu svátků. To není nic nového, prostě kšeft potřebuje příběhy, ber kde ber. A přes emoce nám toho vnutí nejvíc...
Právě proto by i Velikonoce mohly být dobrou příležitostí, jak naopak připravit domácí lahůdky. Tradičního pečiva existuje spousta - každý rok dělám jeden nebo dva druhy, všechno by se sníst ani nedalo.
Jsou zde a loňská novinka-vrkoč tady. Letos se chystám na jarní dort, přidám ho až na konci týdne. A asi tvarohová štóla ještě bude.
Zkouším také různé druhy masa, když nějaké dostanu. Vloni s kůzletem jsem moc neuspěla, bylo velice tuhé a poddalo se až po několika dalších hodinách dušení, pečení tři hodiny nestačilo. Ale pro letošek, budeme v počtu čtyř nebo šesti, jsem už "ukořistila" v hypáči vakuovanou vykostěnou jehněčí kýtu, vzhledem k možnostem, co mám, to je dobrý kauf. Snad to vyjde. Pro jistotu k ní ještě přidám nějaké dobré vepřové, obojí pomaleji pečené, doplněné tradičně špenátem a nějakou knedlíkózní přílohou, ještě nevím konkrétně, jakou, asi s podílem brambor.

Hodila by se i nějaká polévka, ale asi to nebude žádná kolednická "šmigrustovka", zakloktaná vejci, s kusem bůčku a klobásou. Mám ji napsanou drahně let v notesu, ale ještě nikdy jsem ji nevařila. Dělávaly se i různé zelňačky a ta správná stará polévka se nazývala úšelo (slovo příbuzné s jíchou, jíškou, které ztratilo počáteční j...), byla se smetanou, vejci, nakyslá a s opečenou klobásou a slaninou, obé prý na Valašsku.
Předtím určitě upeču nádivku. Pár vajec na ozdobu možná nabarvím, ale není to nutné. Taky se vydáme na nějaký výlet, s tou nádivkou a štólou, ale možná pořídíme i nějakou hospodu.

Žádné komentáře:
Okomentovat