pátek 16. října 2015

Další české menu

Když přijede kamarádka ze zahraničí s celou rodinou (letos byli jen 4 a bydleli v hotelu, do bytu by se nevešli), zvu je na české menu. Kachnu, kolena, guláše i svíčkovou dostanou v každé hospodě, a tak hledám něco jinačího, přesto typického.


Jednou jsem předkládala lidová jídla, pak pro porovnání s hospodskými verzemi opravdickou svíci, jak má vypadat.
Co tentokrát? Znáte ta muka rozhodování a zvažování, co bude lepší, co se lépe povede, co se k sobě bude hodit a jak to všechno stihnu i s dalšími přípravami a úklidem, abych u stolu ještě byla schopná fungovat? Celkem se sejde sedm-osm lidí.

Doba posvícení a chladnější počasí vybízí k vydatnějším jídlům. Tak i letos jsem se přiklonila k omáčce, které se u nich moc nevaří, a pro změnu k nim přiložím horácké knedlíky, ty mi přišly taky skvělé. A mám je už natrénované :)
Váhala jsem mezi omáčkou dýňovou, která patří k mým veleúspěšným, a švestkovou, která je za ní hned v závěsu. Protože jsem z masa zvolila pečenou krkovici, vyhrála švestkovka - nakonec však v tom týdnu zcela zmizely čerstvé švestky v krámech, tak jsem se rozhodla pro černou omáčku, s povidly a švestkami sušenými. Hlavní chod byl tím pádem jasný.


Předkrm obstará paštika, upečená v menší formě, vinné želé můžu nalít buď na ni nebo dát zvlášť. Mám ho i zavařené, tak si možná ušetřím trochu práce. Paštiku jsem musela péci předem, potřebuje odležet aspoň dva dny.


Chody jsou to dosti vydatné, jak tedy mám pořešit moučník? Uvažovaný makový koláč se mi zdál už moc hutný, všechny variace z kynutého těsta taky. Lehčí cheesecaky nebo čokoládové krémy se zas nehodily tématicky, snad něco tvarohového nebo ovocného? Pěny a podobné asi ne, i když protektorátní krupicová by jistě zaujala! Hrušky ve víně už jednou byly - co jablka? Pečená by byla skvělá, ale nebude celé menu až moc pečené? Mohla bych zkusit jablka dušená, dobře ochucená, mám i karamel nebo černé ořechy na ozdobu...tak to by šlo. A pár koláčků s tvarohem udělám taky, z cukrářského těsta. Ke kafi se budou hodit nebo si je návštěvníci můžou vzít s sebou na svačinku.

České menu

becherovka
domácí paštika se slaninou a vinným želé, chléb, toust
světlá Plzeň, tmavý Kozel, Marka, voda
pečená krkovice s černou omáčkou, horácký houskovobramborový knedlík
káva (french press)
dušená ochucená jablka s černými ořechy a karamelem
koláčky s tvarohem

Pak už jsem si jen rozplánovala, co který den udělám a jak moc dopředu, objednala jsem si i-nákup domů a postupně vše uvařila...vynechala jsem pečení domácího chleba a to želé. Samozřejmě by šlo menu více zjednodušit, ale to nebylo mým cílem, naopak zkouším, zda se vše dá udělat domácí a složitější vaření si chci trochu užít. Možná to strávníci tak úplně nedocení, ale je to důležité pro mě-jsou to takové moje hry, včetně adrenalinu.
Snad jsem obstála, pochvalná slova nebyla jen zdvořilostní. I na tu zábavu u stolu mi zbyly síly. Nebyla jsem jen úplně spokojená s dezertem. Pečená jablíčka by asi vypadala líp a tvarohové koláčky se mi zdály trochu fádní, a to jsem do náplně dala tolik rumu i rozinek!

Moje recepty (8 porcí):

Domácí paštika

1/4 kg drůbežích jater umixujeme, přidáme 1/4 kg pomletého sádla a umletého bůčku. Ochutíme solí, pepřem, jalovcem, tymiánem, novým kořením, velým panákem fernetu, půlkou cibule, jedním stroužkem česneku a vše dobře umixujeme. Směs necháme odležet do druhého dne. Zapékací formu vyložíme plátky slaniny, a naplníme asi 2 cm pod okraj. Dobře směs uhladíme, pokryjeme slaninou i navrch a uzavřeme dvojitým alobalem s několika dírami, vložíme do pekáčku s vodou a pečeme v troubě asi dvě hodiny. Hotová paštika má vnitřní teplotu kolem 90 stupňů, šťáva vytékající ze vpichu není růžová. Paštiku dáme chladnout na mřížku a dobře ji zatížíme. Podáváme s vinným želé, s brusinkami apod.

Pečená krkovice s mojí* černou omáčkou

Vykostěnou krkovici vcelku (1,75-2 kg) osolíme a opepříme, svážeme provázkem, aby držela tvar a vložíme do pekáče. Přihodíme dvě cibule na čtvrtky, dva stroužky česneku a podlijeme červeným vínem. Pečeme přiklopené pomalu na 150 stupňů 2-3 hodiny doměkka. Druhý den slijeme vypečenou šťávu do kastrolu, přihodíme na větší kusy pokrájenou mrkev a dva stonky řapíkového celeru, trochu vína a vody, celý pepř, bobkový list, tymián a vaříme. Když zelenina změkne, přidáme půl kelímku povidel a rozdrobené perníčky (asi šest), rozvaříme a rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí, pepřem, skořicí, mletým novým kořením, citrónovou kůrou a šťávou a přidáme černé pivo, ale jen aby omáčka nezhořkla. Podáváme se sušenými švestkami. Potřebujeme cca 1,5 litru omáčky (*původní rcp zde).

Horácké knedlíky

1 kg uvařených nastrouhaných brambor, 8 pokrájených rohlíků, 2 vejce, 250 g hrubé mouky, trochu mléka, sůl a velkou hrst petržele zpracujeme na téměř nelepivé těsto a utvoříme koule asi pěticentimetrové (15 kusů), vaříme asi 8 minut.

Dušená jablka

Dvě lžíce másla rozpustíme, přisypeme asi pět lžic cukru a mícháme, až začne směs lehce karamelizovat. Přihodíme pokrájená jablka (asi 6 ks) a dusíme, mícháme. Chuť jim dodá máslo s karamelizovaným cukrem, podle potřeby přidáme skořici a další cukr nebo citrónovou šťávu. Když se jablka začnou rozvařovat, odstavíme a dáme vychladit. Podáváme s karamelem, ořechy, ochucenou zakysanou smetanou.

Koláčky



Teď už se jen rozhoduju, zda tu omáčku uvařím taky na Restaurant Day (více info klikem na obrázek plakátu vlevo), jestli k ní budou ty knedle nebo jiná příloha z lidových receptářů, jen ji musím ještě vyzkoušet! Ale to je ještě trochu času, i když vše hrozně letí. Prý na podzim i pánbu dohání, co se nestihlo, proto takové fofry se vším v poslední čtvrtině roku :)

Žádné komentáře:

Okomentovat