SLÍBENÉ FOTKY K RECEPTŮM ZDE (Galerie)
Leden tempo nezpomaluje, minulý týden toho byl dokladem. Na všech frontách mám napilno, i na té s vařením. Pro inspirace koukněte na konec článku, ale hlavní bylo něco jiného:
na křest Zatraceného kysela jsem chystala čtyři recepty z knihy na ochutnávku.

Přijde mi velmi legrační, ba absurdní, co vše se dá na kancelářském stole uchystat...vždy mě u toho napadne dávná píseň v pochodovém rytmu z úplného počátku 60. let, zpíval ji Pepíček Zíma: "V té naší kanceláři nejlepší se kafe vaří, říká to i sám pan ředitel..."
Ani nebudu recepty uvádět, ostatně si je můžete proklinout, jestli ještě nemáte knížku, tak jen stručný komentář.
Pekla jsem po delší době skleničkovou buchtu, a opravdu, množství těsta ze 2 hrnků mouky vyjde na veliký plech (A3), jablek jsem dala hodně vysokou vrstvu, odpaří se, čili tak 2 cm aby jich bylo.

Bretaňské sušenky vydrží dlouho, proto jsou šikovné na všelijaké větší "žranice", neb můžou být připravené dopředu.
Představa mazání pomazánek a zdobení na místě se mi moc nelíbila, tak se špatně odhadne, kolik čeho bude třeba, a musí se mazat těsně před podáváním, aby moc neoschly - to se mi do plánu příprav moc nehodilo, tak jsem se rozhodla udělat jen jednu, fazolovou, která měla zajímavou nafialovělou barvu. Použila jsem jen rozmixované červené fazole z plechovky (jsou bez šlupiček), domácí majonézu, sůl, pepř, spařenou cibulku a nastrouhanou kyselou okurku. Obr. nahoře.
A druhá slaná ochutnávka mělo být něco,co se dá jen nakrájet - hubník je ideální. Jen díky tomu, že jsem dostala nějaké sušené houby, jsem se do něj mohla pustit! Většinou ho dělám z mražených dušených, ale ty jsem letos neměla. Klasicky se houby namočí, uvaří a je to ok, povedlo se.


Jak jste si již mohli přečíst, kmotrou Kysela se stala moderátorka Patrika Strouhalová. Byla jsem totiž v minulých letech dvakrát u ní v rádiu, našly jsme i nějakou společnou vlnu a kontakt se dnes na FB udržuje snadno.
Pak už jsme chystali vše na místě, i syn se zapojil, kamarádka asistoval u bufetu.

Promluvila i redaktorka z Motta Jana Drápalíková, křest moderovala moje šéfová Irena Šormová. Přišlo dost známých, i taková desítka odvážnějších z řad veřejnosti...křest i s ochutnávkami, přípitky, prodejem a podpisem knih trval necelou hodinku. Dostala jsem krom krásných kytek a dárečků i spoustu kladné zpětné vazby, ať už na knížku nebo na nabízené pokrmy. Jen ta fotodokumentace nic moc, tak aspoň ilustrativně. Dostavily se i některé z kamarádek, jejichž recepty v knížce uvádím, tak jsem zvědavá,, co na to řeknou :)



Vždy se divím, že tak obyčejné recepty, tady převážně z těch 80. let, mohou lidem i dnes tak chutnat - pravda, výchozí suroviny máme přes všechno o něco lepší, a holt vařím jen dobrý...tu přidám vejce, máslo, vanilkovou tresť, citrónovou kůr, prdopeč s vinným kamenem místo klasického štiplavého... A ovšem, je to vaření pro radost, proto líp chutná.
A ty slíbené tipy:
O víkendu a na příští týden jsem ještě připravila další jídla: bramboračku, jitrnicový prejt s lepenicí, zapečené pórky s bešamelem, lososa s cibulovou kaší. Od každého zbyla porce či dvě na obědy, tak mám na týden vystaráno.




Jako dárek pro přítelkyni jsem ještě dnes vyrobila pár lanýžů se zázvorem a skořicí podle receptu Mlsné kočky. Dělala jsem je už na Vánoce, to byly takové hrudky. V ledničce drží už 3 týdny, při tomto složení není třeba mít obavy o zkažení. Té skořice na obalení se nebojte, chuť udělá výbornou. Do celé dávky jsem dala zázvoru (běžný kandovaný) málo - může být cca 10 kousků, drobně pokrájených. Také jsem měla jen 31% smetanu, přidala jsem tedy o kousek víc másla. Chutnají výborně, k různým příležitostem doporučuju - a jsou bez palmového oleje :) Nyní jsem zkusila nakrájet hranolky.

Žádné komentáře:
Okomentovat