pondělí 31. srpna 2020

Domácí je lepší, ovšem jak co a jak kdy

Měla jsem v úmyslu sepsat, co se dá celkem jednoduše připravit doma, ale uvědomila jsem si, že to může být téma k nekonečným i vyhroceným diskusím. Ani největší odborníci nemají úplně jasno, co je to nejsprávnější jídlo, názorů je mnoho. Snad rámcově lze říci, že strava má být vyvážená, ze surovin pokud možno čerstvých, nemá obsahovat škodliviny včetně přídavných látek a má být pravidelná. Do dalších podrobností se nehodlám pouštět, to by bylo na knihu.

Jde mi hlavně o domácí jídlo a jak si na něm pochutnat. Jak vaření zjednodušit, co nového vyzkoušet v domácích podmínkách a na čem ušetřit. Když se nad tím zamyslím, připravuji si už leta doma docela dost "konveniencí" (přísady a potraviny, usnadňující vaření, více zde), ale jsou i takové, co používám běžně, třeba sekaná rajčata. 

Domácí majonéza patří k těm nejvýraznějším příkladům. Má zásadně lepší složení, je hustá, uděláte si snadno čerstvou, kolik jí potřebujete, je rychlá na přípravu a ještě ušetříte. Aktuálně jsem ji vychytala do téhle podoby: do úzké nádoby mixéru dám jedno celé vejce rovnou z ledničky, 1/4 lžičky soli, špetku pepře, lžíci octa, lžičku hořčice a 1/4 až 1/2 lžičky cukru. Zaliju 200 ml oleje (řepkový, slunečnicový) a potopím tyčák až na dno, zapnu na největší rychlost a pomalu jedu nahoru, dole už zůstává hustá majonéza. Hotovo. Více o majonéze zde.


Domácí bílý sýr
(lučina) byl populární už před několika lety. Nejobtížnějším krokem je nalezení vhodného kusu látky/mulče na překapávání :) Hodí se třeba stará vetchá utěrka. Můžete si zvolit variantu chutnější, tedy tučnější, nebo light, méně tučnou. Na tučnější stačí jogurt (neměl by být moc kyselý) a zakysanka 1:1, šlehačku nedávám. Zlatá střední cesta pro mě je 1 velký jogurt a 1 malá zakysanka. Suroviny smíchám s trochou soli, cedník s látkou položím na hrnec a dám kapat přes noc do ledničky. Použitá látka se musí dobře vymáchat v horké vodě a suchá schovat na příště. Při dobré péči vydrží měsíce. Sýr ochucuju až vykapaný. 


Domácí kváskový chléb
vyžaduje trochu cviku, může to i chvíli trvat, ale pak už je to snadné. Chléb vůbec nekupuju, ale nespotřebujeme ho mnoho, stačí mi péci tak za pět dnů. Chleby srovnatelného složení se prodávají dosti draze anebo nemají dobrou chuť. 

Tohle je první trojice tipů, další přidám zas někdy příště. Zdravím všechny původní i nové čtenáře, kteří si mě našli, návštěvnost blogu je už dokonce o něco lepší než byla na starém blogu. Ale ještě chystám další změny, samozřejmě k lepšímu :)





4 komentáře:

  1. Domácí lučinu občas dělávám a musím říct, že je fakt hodně dobrá, majonézu používám dost sporadicky, většinou mi stačí jen malé balení ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je fajn. Ono se vždy musí zohlednit plno konkrétních okolností, podmínek, možností, co je pro koho výhodné. Zřeba chleba mě baví moc, ale nemít robot, nedělala bych ho atd.

    OdpovědětVymazat
  3. Lucinu možnns vyzkoušíme, majonéza je dost masná. Nová trouba možná umožní péči i chleba, efektivně. Jeté jsme nevyzkouseli všechny moznosti

    OdpovědětVymazat
  4. Ať se daří.
    Majonéza holt tak patří - odlehčit si ji můžete jogurtem, zakysankou ap., jak se hodí. Např. na vaječnou pomazánku jí dávám jen jednu vrchovatou lžíci k 6 vejcím a 1 tvarohu.

    OdpovědětVymazat