Nadchlo mě, že digitalizace kuchařských knih není žádnou výjimkou - a jelikož jsou to díla z hlediska autorských práv volná, může se k nim dostat každý.
Nedávno byl zpřístupněn pro milovníky kuchyně a její historie vyslovený digipoklad z roku 1892:
Zikmund Winter:
"Možná věc, že přes tuto dlouhou předmluvu bude spis o staročeské kuchyni vážen za malichernosť.
Jsou lidé, kteří dělají se tak, jakoby pro vyšší věci jídla si ani nevšímali. To jsou ti, o nichž dí Brillat-Savarin, že jim příroda nedala dar chuti, že mají dlouhou tvář, mdlé oči, vyschlou, obdloužnou postavu - z těch jeden prý vynalezl dlouhé spodky!"
Čtení poučné i zábavné, nechybí ani kapitola o proradných kuchařích a kuchařkách. Také o stolování se ledacos dozvíme. Autorovo vlastenecké cítění nevynechá žádnou příležitost, jak se otřít o kruté a nehodné Němce a vymezit se vůči nim pozitivně.
Ověřená verze slavné kuchařky, kterou Marie B. Svobodová vydala v Jaroměři r. 1894, má více než 900 stran:
čili, Důkladné navedení k samostatnému naučení se vaření a správné hospodárnosti.
Je nepostradatelnou pro všechny domácnosti - vždyť podrobně popisuje nejrůznější kuchyňské úkony od vykrmování drůbeže, stahování, porcování, vaření a čištění cukru, práci s těsty všeho druhu, po vysýpání forem žemličkou nebo přípravu kaštanové nádívky. A co zapražování kontra zaprašování? Nejsou tu klasické jednotlivé recepty, ale třeba kapitola o drůbežích polévkách, o mase domácích zvířat, o pečivu z toho i onoho těsta. Důkladné počtení.
Jednodušeji naskenovaná
je přístupná již déle, je připisována rovněž Svobodové, ale žádné další údaje uvedeny nejsou.
Kdo se jako já chce dozvědět, co jsou budáky, karásky, odpověď tu najde. A pro srovnání představ o rychlosti doporučuji tyčinky rychlé od sl. Štemberkové! Receptů na pečivo mnoha druhů je tu hodně a jistě by mnohé stály za vyzkoušení.
I výběr zvěře podobně jako v jiných starších kuchařkách je široký, pro útlocitné povahy téměř nepředstavitelný: daněk, sob, vydra, tetřev, jeřábek...však se podívejte sami!
Žádné komentáře:
Okomentovat