pátek 17. prosince 2010

Bramborové koblížky s uzeným

Chuť pečených brambor a  uzeného je zimní a tradiční, nejen v lidové kuchyni najdeme množství tipů, jak tyto suroviny využít. Jenže takové bramborové placky bývají trochu tuhé a po vychladnutí rády zgumovatí.
Kudy tudy na to? Udělat bramborové těsto kynuté, tak, jak ho uvádí Zlatá úsporná kuchařka.
br koblihy
Nebude to rychlovka, spíš by se daly bramborové koblížky udělat v pauzách mezi jiným vařením a pečením. Když si postup rozložíme na jednotlivé kroky, není to tak složité. Jeden recept najdeme mezi hlavními jídly z brambor (s. 136) a druhý mezi bramborovými příkrmy o pár stránek dále. Postup je detailněji popsán u prvního, poměr surovin se trošku liší.  První recept na jedno vejce a stejně másla jako níže dává 600 g brambor a 300 g mouky, já použila tento poměr:
br koblihy
br koblihy
Nejprve je třeba mít vařeno pár brambor z předchozího dne a nezapomenout koupit droždí a kousek libovější slaninky vcelku. To je dejme tomu nultá fáze:).

V první fázi vyndáme z ledničky kus másla (30 g) a v plátkách ho necháme ležet ve větší míse, aby změklo. 30 g droždí nadrobíme do trošky lehce ohřátého mléka s cukrem, rozmícháme a počkáme, až vzejde.
Oloupeme 400 g vařených brambor. Pak rozmícháme změklé máslo, přidáme k němu vajíčko a utřeme. Já použila nakonec zbaběle tyčový mixér, máslo bylo moc tuhé a vařečkou mi to nešlo. Do mísy jsem nasypala 200 g polohrubé mouky a na ni nastrouhala brambory. Osolila jsem a zamíchala, na vzniklou drobenici jsem nalila vyběhlý kvásek a těsto zpracovala, až nelepilo na mísu. Nechala jsem ho kynout skoro hodinu, pak jsem ho vyklopila na vál.
br koblihy
br koblihy
Druhá fáze zahrnuje pokrájení uzeného nebo slaniny, lehké vyválení těsta na placku na prst silnou a vykrájení větších koleček. Použila jsem na ně hrnek a vše si trochu podsypávala moukou, těsto bylo po vykynutí měkčí. Koblihy jsem spojila a zase dala kynout. Mají se během té doby ještě obracet, na což jsem zapomněla, ale nevadilo to. Kynuly asi půl hodinky.
br koblihy
br koblihy
Třetí fáze - smažení. Aby se těsto nenasáklo tukem, musí v něm kobližky volně plavat. Nejlepší je sádlo. Dala jsem ho skoro půl kostky rozpustit do menšího kastrolku, abych nemusela dávat celé čtvrtkilo. Když sádlo prskalo, teprve jsem opatrně vložila první kobližky - vypouklou stranou dolů. Přikryla jsem pokličkou a pekla dozlatova. Ale teplotu jsem trochu snížila, aby se dobře propekly a nezůstalo uvnitř lepkavé těsto. Obrátila jsem. Pečení netrvá dlouho. Koblížky jsem vytahovala na kuchyňský papír odkapat. Připravila jsem k nim mezi pečením zeleninový salát.
br koblihy
br koblihy
Z první várky jsem jednu poloviční testovací kobližku hned ochutnala - bylo to něco báječného, nadýchaného a křupavého, úplně jiného než obyčejné placky! A propečená byla dobře.
Byla jsem ještě zvědavá, jaké budou koblížky po vychladnutí - ale opět chutnaly skvěle.

Kdo má taková jídla rád, doporučuju mu kynuté bramborové těsto vyzkoušet, i když to zabere trochu času. Z uvedeného množství jsme měla deset koblížků, stačilo na ně 150 g slaniny.
Salát, zelí, špenát - to vše se k nim hodí určitě. Doporučovaná omáčka z nich zase udělá kompletní teplé jídlo. V jednom z receptů je to hořčicová, v druhém okurková. To by stálo za ochutnání, určitě je tak někdy vyzkouším.

Žádné komentáře:

Okomentovat