úterý 14. prosince 2010

Kiliánkovy dortíčky

Recepty na vánoční cukroví jsme v starších kuchařkách hledali často, býval jich tam výběr - a nejinak je tomu u Anuše Kejřové. Najde se i něco dosti snadného, přitom poměrně luxusního - třeba právě tyhle dortíčky...
kiliánek
Vlastně je to variace na nepečené čokoládové cukroví, ale neošizená, jen s použitím čokolády, másla a ořechů. Vše drží pohromadě díky suché oplatce.
Tabulku čokolády jsem odhadla na 40-50 gramů. Dala jsem ji na vlažnou plotýnku rozehřát a změklé máslo zamíchala s cukrem do ní.
kiliánek
Pak už jen ta hrst ořechů - hmota však byla ještě hodně čokoládová, krémovější, přidala jsem tedy ještě další hrst ořechů mletých. Navíc jsem je zkropila lžící koňaku.
Nanesla jsem vše na prázdnou oplatku a snažila se "dát do vodováhy" i vrchní plochu, aby se druhá oplatka dala dobře přitisknout a nepolámala se. Protože jsem měla oplatky kulaté, urovnala jsem na ně náplň do čtverce, aby mi dortíčky šly lépe krájet. Nebylo toho moc, jen dvě dvojice.
kiliánek
Nechala jsem je venku v chladu pár hodin, a pak ztuhlé snadno zubatým nožem nakrájela na asi třícentimetrové kostky. Ochutnala jsem ty okraje s trochou náplně - božské, prostě čokoláda nastavená máslem.
kiliánek
Na polevu jsem vzala jen 80 g cukru a 2 lžíce silné a horké rozpustné kávy, i tak mi jí ještě  pár lžic zbylo. Kávy jsem trochu přidávala, bylo to moc husté. Je potřeba ji chvíli míchat, aby se cukr rozpustil a poleva ztuhla. Chvíli jí to trvalo.
kiliánek
kiliánek
Místo pistácií, které jsem neměla, jsem dortíčky zdobila jen vymraženou kávou, trocha hořkosti chuť jen podtrhla. Šlo by použít i kousky ořechů.
kiliánek
Kiliánkovy dortíčky bude třeba uchovávat v chladu, dám je do lednice. Kulaté oplatky jsou hodně tenké, asi by bylo lepší použít nějaké s vyšším vzorem. Náplň by se mohla udělat i hustší.
Tenhle receptík je ale pro milovníky čokolády jak dělaný, úspornost šla tentokrát stranou a Kejřka nám předložila vytříbené sladké sousto!

Žádné komentáře:

Okomentovat