úterý 7. června 2011

Aktuálně

Aktualita první:
Je čas vyrazit na kosmatice a připravit si sirup z bezinkových květů.
Květy je nejdříve třeba omýt, ale hlavně je třeba co nejdřív svařit vodu, protože chvíli trvá, než vychladne.


Do tří litrů přijde 30 květů a 70 g kyseliny (nebo šťáva z 6 citrónů). 24 hodin se mají kosmatice máčet, pak svařit 1,5 kg cukru s dalším litrem vody a do vlažného sirupu slít a vymačkat výluh z květů. Přecedit a uložit…
Letos jsem namíchala citróny s kyselinou napůl. Podrobnejší postup je i zde.

Aktualita druhá:
Už jste si letos upekli rebarborový koláč? Já zvolila drobenkový, na spařenou a oslazenou rebarboru jsem dala tvarohovou náplň. Je to nejen kvůli chuti.


Mléčné výrobky mají mírnit účinky kyseliny šťavelové.
Luxusnější verzi koláče se sněhem najdete zde.

Aktualita třetí:
V internetovém hlasování soutěže Jak chutná Praha skončily špekové knedlíky na pátém místě - děkuji všem příznivcům. (Cenu poroty nedostaly.)
Finálové recepty natáčí ČT pro letní díly pořadu Z metropole.

Žádné komentáře:

Okomentovat