středa 26. listopadu 2008

Staročeské divoko

Jako stvořená pro úpravu na divoko je neutrální krůta, kupříkladu krůtí plátek, z něhož vyříznu jednu kost a stáhnu kůži. Tentokrát byla krůta dostatečně vysportovaná a libová, lepší než na soté. Ale do kastrolu nejdřív přišlo kousek slaninky a zelenina - cibule, strouhaná mrkev a celer, česnek. Aby udělala omáčku skoro sama, tak se s množstvím nesmí šetřit, hodně zmenší během přípravy svůj objem.

Když se zelenina opekla, dala jsem ji stranou a přihodila mírně osolené a opepřené maso. Tuku bylo málo, tak jsem přilila trochu oleje. Opekla jsem ze všech stran, promíchala se zeleninou.
Přidala koření - celý pepř, nové koření (mleté je lepší), tymián, bobkový list a pár jalovců. Ty se mají přidávat až ke konci, ale zdá se mi, že pak mají málo chuti, i když je rozdrtím. Zatím maso a zelenina pustily šťávu, ale trochu vody jsem doplnila, přiklopila poklicí, snížila teplotu a dusila skoro doměkka…
Na dokončení došlo až za dva dny, v rámci časových úspor jsem si maso připravila v pátek a v neděli jen dovařila. Mezitím odpočívalo v chladu a mohlo si všechny chutě prolnout a spojit. Na zatuhlou šťávu jsem nalila na prst červeného vína, přisolila a dala hřát. A v chladném počasí byla ta pravá chvíle vyzkoušet na zahuštění omáčky po staročesku perník, nastrouhaný na jemnějších nudličkách prakticky na prach, který se zato výborně rozpouštěl! Mohlo by ho být ještě více, kdyby strouhači již neumdlévali. Na doladění chuti a barevné oživení jsem ještě oželela hrstičku kandovaných brusinek, abych divokou chuť podtrhla. Omáčka voněla lákavě, nic dalšího jsem už nepřidávala. S domácím knedlíkem byla naprosto senzační, bohatá kořeněná a mírně sladkokyselá chuť prosákla i do měkkého libového masa. Blažená spokojenost.
Tohle by se dalo podávat i při slavnostnějších příležitostech, na Štěpána třeba…kombinace s perníkem snese i jiné ovoce, určitě švestky, možná i jablka nebo pomerančovou marmeládu, hm, ale k té by asi ladil víc zázvor než jalovec a tymián. To sychravé počasí si o takové chutě přímo říká, tak otevřte červené, dejte maso na zeleninový základ a nechce se inspirovat strouhaným perníkem…

Žádné komentáře:

Okomentovat