pondělí 22. prosince 2008

Delikatesní důlkové sádelníky

Tak ještě jedno cukroví letos: tohle se někdy daří a někdy ne, kombinace kakaa a sádla je buď milovaná nebo zavrhovaná, někdo je plní džemem, někdo dává těsto do formiček. Rády se rozsýpají a drobí nebo roztékají při pečení.
Měla jsem recept na důlkové koláčky z oříškového těsta, ty se plní směsí kandovaného ovoce a polevou, ale potřebovala jsem nějaký druh s kakaem, tak jsem zkusila důlkové podle běžného receptu (300g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 70g kakaa, 200g rozpuštěného sádla), jen jsem namíchala napůl sádlo s palmovým tukem (podobných vlastností jako ztužený tuk 100%), tvořily se docela dobře. Důlky jsem dělala trochu větší, palcem, aby bylo místo na nádivku.

Dbala jsem na to, abych je nechala oschnout - odpočinout před pečením a neměla troubu příliš teplou, tedy jen kolem 160 stupňů. Zkrátka 150 je málo a 180 moc. Trvalo to docela dlouho, a jak bylo kakao tmavé, vůbec jsem nemohla poznat, jestli už jsou upečené nebo ne - nezbylo než ochutnat! Po vychladnutí se v puse správně rozsýpaly a šly si odpočinout na balkon.
Na náplň jsem si nasekala spoustu kandovaného a sušeného ovoce dost najemno, protože větší kousky by mi z důlků padaly, a přidala rum, aby směs byla vláčná. Připravila jsem si ji pár dnů před plněním, tak se dobře proležela. Hodí se sušené švestky, meruňky, rozinky, kandované třešně, brusinky, kůra pomerančová či citrónová. Přidala jsem i poslední plátek kandovaného zázvoru. Lze přidat i povidla nebo jinou výraznější marmeládu.
Plnění mocca lžičkou jsem si trochu odtrpěla, ale jde to. Nakonec na navršené čepičky přijde čokoládová poleva, čímž se vše trochu zpevní. Spotřebovala jsem dva sáčky.
Hm, zajímavá konzistence, luxusní osobitý vzhled, tradiční suroviny a k tomu přímo koncert chutí! Že by žhavý kandidát na nejlepší cukroví?

Žádné komentáře:

Okomentovat