čtvrtek 18. června 2009

Jemná chuť cuket

Cukety jsou k mání sice i v zimě, ale teď na jaře jsou přece jen chutnější a taky dostupnější. Vlastně je dělám docela často. Marinované cukety, náplň do paprik s kuskusem.

Mám dojem, že k nám vtrhly docela náhle a masivně, za mého dětství o nich nikdo nevěděl. Nyní už jsou běžnou součástí celoroční nabídky v obchodech i restauracích. Jak novinka se snadno pěstovaly a nechávaly se hodně narůst - možná právě to zapříčinilo jejich malou oblibu, mladé jsou totiž chuťově mnohem lepší. České kuchařinky se je také snažily co možná přizpůsobit české kuchyni, což jim ne vždy svědčí - pamatujete ještě z dob tak před 25-30 lety cuketové buchty, cuketové knedlíky, bramboráky a jánevímcoještě? Tak tomu jsem na chuť moc nepřišla, až pak pod vlivem kuchyně italské kamarádky jsem je dokázala ocenit. Jemná chuť cuket se nesmí přehlušit příliš silným kořením, velkým množstvím masa či sýra.

Cuketové lodičky naplním mletým masem jen osoleným a opepřeným, pohážu kousky česneku a na pekáči vytřeném olejem peču. Po dvaceti minutách přidám pokrájená rajčata a vydlabanou dužinu, bylo-li maso moc suché, trochu pokapu olejem i navrch a dopeču doměkka. Podávám s pečivem či rýží.
Totéž jídlo dušené ve velkém kastrolu a zalité ještě rajským protlakem (i sekanými rajčaty, ale ne kečupem) chutná úplně jinak - ale ani tam se nepřidává další koření, aby vynikla jemná chuť cuket…když pustí hodně šťávy, nevadí, do druhého dne se zasákne do cuket a jídlo je ještě lepší, dokonce ani studené dlouho nevydží...


Cuketová nádivka má docela dobré využití, můžu ji vzít na výlet, do práce, hodí se i k večeři či svačině, může se doplnit jen salátem nebo třeba bramborovou kaší. A její příprava není nijak složitá, nastrouhá se cuketa nahrubo, přidá pár dalších surovin a zamíchá...

Na 500 g cukety se přidá 100g sýra, 150g salámu, 2-3 vejce, 3 lžíce oleje, 5 lžic hl. mouky, 1 velká cibule, 1 prášek do pečiva, česnek, koření, sůl.

Pekáč nebo hlubší plech je lepší vyložit pečícím papírem než vymazat, je to pak méně práce...a protože se dává mouky jen málo, aby to nebyla moc hutná hmota, nevynechávejte kypřící prášek. Zato se může vynechat salám - ale sýr ne. Dávám i nějaký výraznější tvrdý sýr, ale niva, jinak oblíbená, příliš potlačí chuť cuket! Oregana a pepře dávám přiměřeně ze stejných důvodů.
Ještě jsem zkoušela podobný recept, ale o dost komplikovanější. Cuketa se nechávala vypotit, pak se vymačkávala do sucha, což je prakticky nemožné, opékala na pánvi, a teprve potom se přidávaly další suroviny. Výsledek však byl tak nepatrně odlišný, že jsem přešla bez lítosti k tomuto jednoduššímu pojetí.

Žádné komentáře:

Okomentovat