úterý 27. prosince 2011

Dezert s kaštanovým krémem

Kaštanové pyré jsem dostala na podzim od kamarádky ze Švýcar a schovávala jsem si ho v mrazáku právě na Vánoce. Chtěla jsem připravit nějaký nový moučník, nejlépe bez pečení. Prošla jsem pár tipů na netu, ale nakonec jsem zůstala u své původní představy, že udělám něco podobného jako karamelový nebo čokoládový nepečený dortík.


Kaštanové pyré jistě na obrázku každému připomene paštiku! Je už ochucené a tuhé dost, tak jsem se jen rozhodla ho rozmíchat se zakysanou smetanou 20% (profi) a tužší konzistence. Samotné kaštany tak trochu dusí a drhnou, aspoň tedy mě - ale jemnou chutí jistě obohatí slavnostní menu. V poměru 2:1 (500 g pyré, 250 g zakysané smetany) se sladkost i hustota vyrovnaly a já krém nanesla na zapečený podklad, který jsem udělala z rozmixovaných Bebe kakaových sušenek Dobré ráno (150 g). K nim jsem přidala trochu rozpuštěného másla a pár lžic domácího griliáše. Tentokrát mi podklad chuťově konečně vyhovoval!















Volba srnčího hřbetu nebyla úplně ideální, protože sušenková krustička krém při vyklápění úplně neudržela, zatímco v malé dortovce by to dopadlo nepochybně dobře. Tu ale nemám a vhodný kastrólek bez umělých uch jsem taky nenašla. Do velké dortovky bych zas potřebovala dvojnásobné množství surovin, zkrátka kuchyňského vybavení není nikdy dost...

Krém se sušenkovou obroučkou chutnal další den příjemně luxusně, nebyl příliš tučný ani přeslazený. Bylo zbytečné ho dále něčím dochucovat.


Zbyl mi ještě jeden" buřtík" kaštanů, to už na celý dort nebude, ale někdy ho rozmíchám se zakysankou podobně a krém použiju do poháru jen s trochou sušenek nebo griliáše, zato přidám více alkoholu :)

Žádné komentáře:

Okomentovat