pátek 13. dubna 2012

O Cukru na nitku

Knížku zakoupíte u všech dobrých knihkupců,

e-shop např. zde: Motto


Ukázky z knihy hledejte v rubrice Laskavé vzpomínání.

Upoutávka na knihu

Adventní autorská čtení

Polední menu na Světě knihy - 20. května 2012

Křest a další odkazy


Článek Dnes vaří paní Vilemína
Noviny Prahy 12 - Duben 2012, 2. 4., s. 6

A co Jaroslava Vilemína Kadlasová zařadí na jídelníček 18. dubna v Husově knihovně v Modřanech? Určitě
prvotinu Cukr na nitku, kterou vydala v roce 2011 jako svoji první tištěnou knihu. Napsala ji stylem
foodwritingu, protože vaření a psaní o něm je její celoživotně největší koníček. Proložila ji 130
autentickými dobovými recepty z minulého režimu, podle nichž si kdokoli uvaří například "sacher" z kefíru, bůčkové placky, domácí debrecínku, socialistické špagety po milánsku či tříbarevnou buchtu. V knížce plné osobních vzpomínek s milým nadhledem vypráví, jak ji od kolébky ovlivňovaly nezdolné ženy předchozích
generací, které si dovedly poradit v každé situaci, a prozrazuje i to, k čemu je dobrý cukr na nitku.
Spisovatelka, jejíž profesí měla být kantořina, léta pracuje v Městské knihovně v Praze a než vyšla její první knížka, byla již hodně známá jako blogerka. Píše weblog o vaření, který po jedné ze svých babiček pojmenovala
Vilemínino zátiší. Kromě receptů do blogu přidávala i své barvité vzpomínky na dětství v poněkud netuctové
domácnosti, které si zapisovala již v dobách, kdy ještě nebyl internet. Z internetové komunikace se čtenáři tak
vznikl základ knihy Cukr na nitku, která je pro autorku spíše hezkým dárkem a tečkou za jednou životní kapitolou.
Ale čtenáři se o svůj blog nemusejí bát, ani o to, že by paní Vilemína dál nepublikovala. Podle jejích vlastních
slov už začíná psát pokračování. Jak je daleko, to jistě prozradí návštěvníkům Husovy knihovny 18. dubna
v 18.00 hod. K laskavému vzpomínání na vaření a jídlo v šedesátých a sedmdesátých letech jistě přidá i některý
ze svých osvědčených jednoduchých receptů. Třeba na skvělou bábovku, jakou napekla i na křest své knihy.
"Opravdu se hodí jen pár věcí do mísy a zamíchá. Nepoužívali jsme žádné složité technologie ani nedostupné
suroviny," říká paní Kadlasová, která se již těší na své modřanské posluchače a posluchačky. -red-

A jak to tam dopadlo, čtěte zde.



Žádné komentáře:

Okomentovat