úterý 31. března 2015

Velikonoční jídelníček




Budu chystat letos jen něco menšího, snad zkusím zapletené mazance, těsto je stejné jako na vánočku či vrkoč. Bude i trochu nádivky, na kterou se má použít více druhů masa a devatero bylin.
Na Škaredou středu má být něco nehezkého, potrhané bramboráky nebo tak něco. Večer se už pečou jidáše. Na Zelený čtvrtek zase něco zeleného, ale býval i jen hrách. Velký pátek, den největšího půstu, znamenal jen jedno jídlo za den - nejspíše hustou luštěninovou polévku. Na Bílou sobotu už půst končí, zatím bylo povoleno jen maso sekané, proto tedy nádivky a taky klobásky.
Pečínka z mladého masa přijde s těstovým beránkem na řadu v neděli na Hod boží velikonoční, no a v pondělí na koledu třeba "šmigrustovka", polévka se smetanou a masem, a potom jídla z vařených vajec, dělala se sekaná plněná vejci, vejce v omáčce na kyselo, placičky ze sekaných vařených vajec a dnes pomazánky, vaječné tlačenky aj., ale protože převládají už vejce čokoládová, lze je použít do moučníků.


Velikonoční menu (štóla, jidáše, nádivka s droždím)



Jarní mandlový dort s pistáciemi


Tak ať se vám ty jarní svátky vydaří, letos vzhledem k počasí bude na nabídce domácích dobrot více záležet!

P. S. Upečeno:

Žádné komentáře:

Okomentovat