úterý 30. června 2015

Fazole s vejci jinak... a taky jahody

Znáte to: když vás vaření a pečení baví, najdete nějaký zajímavý recept, někde ochutnáte, okouzlí vás obrázek na Pinterestu nebo na vás jukne na FB. Umíníte si, že ho co nejdřív vyzkoušíte. A jaksi stále není čas, příležitost, musíte péci něco jiného na přání, objevíte sezónnější recept...prostě nedá se to stihnout!




Pekla jsem na akce, pak na objednávku: kombinaci rebarbory a jahod jsem uplatnila v cobbleru. Tento dosti mokrý nákyp chutná báječně, ovoce se totiž připravuje s štědrou dávkou brandy. Recept zde. Koláč mě sice trochu zlobil, dělala jsem si starost, zda jsem té šťávy nedala až moc, ale do rána si vše pěkně sedlo, a tak šel dobře nakrájet a prý i chutnal. Jestli ho budete zkoušet, nebojte se, že koláč utopíte, je to tak správně! Ani na foto jsem nevzpomněla, tak s jinou kombinací:


U příležitosti svátků Petra a Pavla jsem tedy už opravdu plánovala fazolový dort. Dvakrát jsem si už nachystala na linku plechovky fazolí a dvakrát je zase uklidila...snad to vyjde do třetice! Fazole nasladko, podivuje se někdo? V dobách nedostatku se často používaly jako náhražka mouky, navíc luštěniny jsou zdravé, výživné, třeba v moučníku někoho přesvědčí... Recept je jednoduchý.

Fazolový chlebíček/dort

2 plechovky červených fazolí (v jemném sladkoslaném nálevu)
8-10 lžic javorového sirupu (med, cukr)
6 vrchovatých lžiček karobu nebo kakaa
4 vejce
75g sušeného ovoce
hrstka kešu oříšků (i jiných)

Fazole dáme na cedník, propláchneme a necháme okapat. Pak je rozmixujeme s vejci a karobem na jemnou kaši. Přidáme ovoce a oříšky a nalijeme do máslem vymazané a mletými oříšky vysypané formy. Pečeme v troubě při 170°C po dobu 30-35ti minut. http://www.rutina.cz/fazolovy-kolac-p163
Může se přidat i lžíce CZ mouky.


Dala jsem kakao, rozinky namočené v rumu a podrcené ořechy. Pekla jsem o dost déle a na vyšší teplotu, než je v receptu, těsto by nemělo lepit na nůž nebo špejli. Na rozdíl od jiných kakaových těst radím péci spíše déle, když v něm není mouka. Těsto se mi nalepilo i na papír na pečení, chce ho nechat zchladnout, aby se dalo sundat bez rozdrobení. Chuť také neposuzujte hned, ale až druhý den, kdy se proleží a bude soudržnější...pak teprve fazolový chlebíček získá kladné body. Mohl by se podávat i se smetanou nebo zmrzlinou. Kdo se chce vyhnout mouce, bude nadšen.


A jahody? Mám zkusit želé, kombinovat s cheesecakem, nebo nějak jinak? Hledala jsem podle obrázků, co mě zaujme. Jahodami se dá zdobit krásně, když jste dost zruční. Ale mně se zalíbila kombinace s čokoládovým krémem, něco takového jsem měla na mysli. Náhoda, že jsem se podle obrázku strefila na recept jedné kolegyně, která odešla za koňmi... Než jsem se pro něj rozhodla, ještě včas jsem si vzpomněla, že snaška kombinaci ovoce s čokoládou zatím na chuť nepřišla, i zvolila jsem bílou variantu, že by se čokoládová omáčka mohla podávat i vedle. Takže něco jako cheesecake.
Těsto "cukrářské" se mi osvědčilo i na jiné koláče: 250 g hladké mouky, 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 2 vejce, špetka soli, 1 lžička instantního droždí a hned péci, korpus se musí pořádně propíchat nebo zatížit. Dobře se v dortovce vytvaruje namočenýma rukama. Pokladla jsem ho půlkami jahod (asi 3/4 kg celkem) a zalila směsí z velké zakysanky a jednoho tučného tvarohu, oslazené a ochucené rumem a vanilkovou esencí s želatinovým ztužovačem.
Jahody navrch jsem dávala až před podáváním. Naštěstí jsou dosti fotogenické, holt na to zdobení tak nadaná nejsem.

Žádné komentáře:

Okomentovat