středa 6. ledna 2016

Všednodenní vaření v lednu

Všichni ti mnozí, co se o svátcích nedobře přejedli, již snad své asketické vize přehodnotili a budou se teď stravovat v souladu s ročním obdobím: po Třech králích následuje období masopustní, je chladno, takže žádný čas na nízkoenergetické diety, to si schovejte po 9. únoru!



Pečete někdo Tříkrálový koláč? Je to tradice francouzská i španělská, koláč z brioškového či lístkového těsta s marcipánovou náplní a zapečenými symbolickými fugurkami-původně fazolemi, které pak strávníci hledají - ale podrobně o něm v tomto článku. Zajímavé zvyklosti, což?

Nyní krom zabijačkových pokrmů se hodně smaží a peče, však koblihy a Boží milosti jsou s masopustem nerozlučně spojené.


Našla jsem i tip na jiný masopustní koláč, stojí za zkoušku a zdá se být na přípravu velmi snadný:

Masopustní koláč se sušeným ovocem

Nejprve namočíme do studené vody sušené ovoce - bohužel se neuvádí kolik, asi spíše více, no a já zkusím místo vody radši nějaký alkohol :) . Těsto z 300 g polohrubé mouky, 150 dkg cukru, 1 vejce, 6 lžic másla, 1/2 prášku do pečiva a jen tolika mléka, aby nebylo příliš řídké, nalijeme do pekáčku (vymazaného, s papírem na pečení ap.) a poházíme osušeným ovocem, nezatlačujeme ho do těsta. Upečeme na 160 stupňů dozlatova. Koláč krájíme vychladlý. (Zdroj)

Dietnější masopustní pochoutkou může být domácí sulc nebo paštika. U obojího si sami určíte, jak tučné maso a kolik ho použijete. Ovar i pečené koleno dobře doplní domácí křeny a hořčice.Taky se hodí nějaké to kroupové či černé jelito se zelím nebo lépe s lepenicí (bramborová kaše s kysaným zelím). Nemůžu nepřipomenout výborný zelný salát s mrkví a jablíčkem.



Nezdálo se mi v "jednom magazínu jednoho řetězce" moc případné, že nabízí na leden samá jídla ze zelenin spíše letních, vždyť rajčata teď jsou prakticky nejedlá a neslušně drahá...a to nebyl ojedinělý úlet, no nic, když někdo dokáže před kamerami držet kráječ na brambory vzhůru nohama (to nezapomenu)...

Ale zimní druhy zelenin jsou taky skvělé, červená řepa, i dýně, které zatím dobře vydržely. Mně se dvě hokaida na lince začala kazit během Vánoc, tak jsem navíc k ostatnímu ještě honem dělala pyré do mrazáku a z druhé štrúdl... Ale vydržela dobře špagetová dýně a jedna muškátová taky. Ostatně jsou běžně ke koupi.
Připomenu zimní pečenou zeleninu, kapustičky, pór. Zapečený pórek nebo čekanky s bešamelem není tak složité jídlo, bešamelu se nebojte. Taky můžete některou zeleninu přidat do zapečených brambor s uzeným, u nás v Česku nazývaných francouzské, a zalít je vajíčky smíchanými se zakysanou smetanou a sýrem. Já je nedopatřením zrovna trochu připálila zvrchu, což se dalo odstranit, ale na foto to není...chuť měly dobrou.


Napadá mě plno dalších jídel, jak tak prohlížím fotky. Taky na jablka nezapomínejme, dají se přidat do skoro každé pečínky, upéci samotná i osmažit v těstíčku. A pomeranče jsou v skvělé kondici na uvaření domácí marmelády! Já jí ještě mezi svátky stihla navařit 5 a půl litru, tak to bude snad dostatečná zásoba!


Za týden, 14. ledna od 18 hodin, se bude křtít Zatracené kyselo, tak nezapomeňte.

Žádné komentáře:

Okomentovat